De juiste mindset

Je neemt je voor om meer te gaan sporten en nu écht fitter te worden. Maar dan vraagt je vriend of je vanavond even mee biertjes op het terras gaat drinken. De keus is voor jou snel gemaakt. Heel veel mensen willen wel fitter worden, maar het lukt ze niet. Het enige dat je nodig hebt is de juiste mindset. De mindset om dat biertje af te kunnen slaan en te kiezen voor je training. Of het vermogen om je training met het terras te combineren, zonder de biertjes dan wel. En de volgende punten kunnen jou helpen die juiste mindset te krijgen.

Het stellen van doelen

Zonder een doel, heb je niets om naartoe te werken en zal je motivatie dus ook niet op zijn best zijn. Raak niet afgeleid door de gedachten hoe zwaar je workout gaat zijn en hoe heftig je spierpijn. Focus op je doel en filter de negatieve gedachten uit je hoofd.

special-forces-body-manman

Breng je successen in beeld

Ieder succes is belangrijk en het is dus ook belangrijk dat je hier bewust van bent. Het is niet zo dat je pas blij mag zijn als je dat ene grote doel hebt bereikt. De kleine vooruitgangen zijn minstens zo belangrijk. Wanneer je het behalen van kleine doelen niet waardeert, zal het een hele lange weg zijn tot je dat ene grote doel bereikt hebt en tijdens deze lange weg is het moeilijk om je motivatie vast te houden.

Ademhalingstechnieken

Om het minste of geringste dat je moeder of je partner tegen je zegt, raak jij geïrriteerd. Dit kan komen door de vlagen adrenaline die jij tijdens het sporten krijgt, met de mix van stress of angst waar je weer aan herinnerd wordt wanneer je training erop zit. De beste manier om dit te voorkomen en je emoties onder controle te houden is door het doen van ademhalingsoefeningen. De mannen van de Special Forces leren bijvoorbeeld het volgende. Op het moment dat ze het gevoel hebben de controle te verliezen, moeten ze vier keer diep ademhalen en de lichaamshouding veranderen naar een positieve positie. Op deze manier heb je de tijd om tot rust te komen en geef je je lichaam een positief seintje.

special-forces-training-manman

De juiste voeding

De juiste voeding is niet alleen goed voor het krijgen van een lichaam als de Hulk, het is minstens zo goed voor je mindset. Je moet je lichaam voeden met de juiste producten voor de nodige energie. Maar je moet ook je mindset voeden. Het eten van veel junkfood kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je traag en slaperig voelt, terwijl genoeg vitaminen, mineralen, gezonde vetten, etc. ervoor zorgen dat jij je fris en fit voelt en op deze manier zul je ook veel meer energie en zin hebben om te gaan sporten.

Naast de juiste mindset is het natuurlijk heel belangrijk dat je de juiste training hebt. Om het lichaam van een Special Forces te krijgen, moet je heel wat voor over hebben. Dit is meer dan enkel een paar uurtjes per week beunen in de sportschool. Daarom hebben we hier een voorbeeld van hoe zo’n training van militairen eruit ziet:

Warming up:

3 rondes – iedere oefening 30 seconden

 • High Knees
 • Inch Worms
 • Lunges
 • Burpees

Weerstand

 • 3 Sets – 5 x Heavy Back Squats
 • 3 Sets – 5 x Heavy Deadball Ground to Overheads

Gymnastiek

3 rondes

 • 5 Pull Ups
 • 5 Strict Toes to Bar
 • 5 Skin the Cats
 • 5 Handstand Push Ups

HIIT

 • 6 Deadball Slams
 • 6 Burpee Box Overs

Uithoudingsvermogen

 • 2 km lopen met een weighted vest van 10-20 kg