Dromen hebben vrijwel altijd een betekenis, als je erin gelooft

Dat dromen een bepaalde betekenis kunnen hebben is bij veel mensen wel bekend. Niet iedereen gelooft erin, maar in feite zou je elke droom kunnen uitpluizen en duiden. Veel dromen hebben bijvoorbeeld te maken met onzekerheid of zelfvertrouwen, omdat de mens met enige regelmaat de neiging heeft om deze eigenschappen van zichzelf te onderschatten. Zo dromen kinderen veelal over het plotseling missen van een (onder)broek, waardoor ze bijvoorbeeld zonder kleding over straat lopen of bij de bakker staan. Dit duidt volgens experts op onzekerheid, een eigenschap die in onze jonge jaren natuurlijk nog volop in ontwikkeling is. In je volwassen jaren kun je ook nog regelmatig te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen. Een veelvoorkomende droom die hier betrekking op heeft, is het feit dat je in dromen vaak niet kunt rennen of vluchten.

 

Wat betekent doodgaan in je dromen precies?

Net als iedere andere willekeurige droom, heeft het ervaren van je eigen dood dus ook een betekenis. Echter is dat niet de voor de hand liggende betekenis die veel mensen aan deze droom koppelen. Even voor de duidelijkheid: het dromen over je eigen dood is dus géén voorbode voor je eigen dood. Dromen worden in de basis niet gezien als situaties die zich in de toekomst zullen afspelen.

betekenis dromen overlijden

De eigen dood staat in dit soort dromen namelijk symbool voor een keerpunt in je leven. Staat er toevallig een grote verandering op de planning? Misschien heb je een verhuizing in het verschiet, ga je aan een nieuwe baan beginnen of verlaat je je ouderlijk huis. Dit soort life events hebben namelijk grote impact op je leven en indiceren meestal een nieuw begin. En waar een nieuw begin is, komt er ook iets tot een einde. De eigen dood verwijst in dit soort dromen dus naar een symbolisch afscheid van iets dat een belangrijke rol in je leven heeft gespeeld.

De dood wijst niet altijd op een verandering in je leven

Natuurlijk verwijst een droom niet altijd naar hetzelfde gegeven, en dat geldt ook voor dromen over je eigen dood. Het kan ook heel goed het geval zijn dat je droomt over je eigen dood zonder dat er een levensveranderende situatie aan zit te komen. In dat geval zou een droom over je eigen dood – zeker als hij vaker terugkeert – kunnen wijzen op een innerlijke angst voor de dood. Heel veel mensen – echt heel veel – lijden namelijk bewust of onbewust aan thanatofobie: angst voor de dood. Dat is op zichzelf ook erg logisch, want niemand weet wat de dood inhoudt. Thanatofobie is dus sterk verbonden met de angst voor het onbekende en kan zich in jouw dromen uiten in het ervaren van je eigen dood. Sterker nog, je brein kan deze dromen inzetten om de onderliggende angst voor de dood aan te pakken, dan wel te verwerken.

Lees ook: dit is waarom je nooit een telefoon ziet in je dromen!