Donbass

Deze nieuwe film van regisseur Sergei Loznitsa gaat in op het huidige conflict in Oost-Europa tussen voorstanders van de zelfverkozen staat ‘Volksrepubliek Donetsk’ en de rest van Oekraïne. Dit wordt niet op een traditionele wijze tentoongesteld, maar door middel van 13 losse fragmenten die het conflict van meerdere kanten laten zien. Alle  Ondanks dat het een dramafilm is gebaseerd op serieuze zaken, beschikt deze ook over flink wat zwarte humor. Dit biedt de kijker dan ook genoeg te lachen. De regio Donbass en haar inwoners – geteisterd door oorlog, onderdrukking en armoede – zijn nog nooit eerder zo in beeld gebracht.

Geanticipeerd en goed ontvangen

Donbass is een film waar critici al een lange tijd naar uitkeken. Hoe kon het ook anders? Een film die de elementen drama, humor en politieke conflicten op zo’n bijzondere wijze naar het publiek brengt wekt natuurlijk interesse op. De hype was terecht. De film deed zijn intrede op het alom bekende filmfestival van Cannes, met veel lovende reacties tot gevolg. De film kreeg dan ook de prijs voor beste regie. Ook op vele reviewsites bleek de film een groot succes. Het kreeg onder andere een score van 89% op Rotten Tomatoes en een score van 74 op Metascore, niet bepaald scores om je voor te schamen.

donbass film trailer MAN MAN

Wat uiteraard meespeelt in die hoge ratings is het grote aantal goede acteurs in de film. Namen als Valeriu Andriuta en Natalya Buzko doen niet echt bellen rinkelen bij de meeste mensen, maar dit maakt hun acteerprestaties er zeker niet minder op. De regisseur Sergei Loznitsa, een ware veteraan in zijn vak, heeft zichzelf overtroffen met dit nieuwe meesterwerk.

Naast Donbass kent de maand februari meerdere films waar wij enorm naar uitkijken. Dit zijn de tofste nieuwe bioscoopfilms van februari. Dus neem je vriendin of je maten mee en zak lekker onderuit bij de nieuwste films.