De flessen van Dom Pérignon staan onder andere bekend om hun Luminous Label. Deze glow in the dark-labels zijn vaak te zien bij exclusieve gelegenheden. Niet alleen vanwege het toffe effect, maar ook zeker vanwege de kwaliteit van de champagne. Het champagnehuis Moët & Chandon werd al in 1743 opgericht en is momenteel het grootste champagnehuis ter wereld. En dat ze zo populair zijn, is niet gek.

Bubbels van alle prijsklasse

Een fles Moët & Chandon koop je al vanaf 50 euro, dan krijg je Impéral Brut waar zelfs keizer Napoléon fan van was. Met een frisse maar droge dronk distantieert de champagne zich van al zijn concurrenten. Wanneer je écht iets te vieren hebt, kan je kiezen voor een fles Dom Pérignon. Deze vind je bij de betere slijterij vanaf zo’n 160 euro, met uitschieters tot wel 1599 euro.

speciale champagne

Nu is de nieuwe fles geïntroduceerd: de Dom Pérignon Vintage 2010. En trots mogen ze zeker zijn, want deze fles was een behoorlijke uitdaging om samen te stellen.

De laagste temperatuur in 14 jaar tijd

Het was sinds 1994 niet zo koud geweest als in het voorjaar van 2010. De wijngaarden kregen het moeilijk door de extreme verandering van temperatuur. In een tijdsbestek van twee dagen sloeg het weer om van droog en warm naar abnormaal nat weer. In twee dagen viel net zoveel water als in twee natte maanden.

Dom Pérignon Vintage 2010

Door de snelle weersverandering waren complete percelen beschimmeld en niet meer bruikbaar voor de champagne. De pinot noir-druiven die wél overbleven, waren door het vreemde weer van bijzonder goede kwaliteit. En de chardonnay-druiven, die wel volledig hadden kunnen rijpen, bleken een perfecte combinatie van smaak met de pinot noir-druiven. Volgens kenners zelfs de beste druiven van de afgelopen 30 jaar.

De nieuwe Dom Pérignon Vintage 2010 is pure klasse

Een ‘vintage’-label mag alleen aan een fles champagne worden gegeven wanneer alle druiven in de bubbel uit hetzelfde jaar komen. Bij de nieuwe Dom Pérignon Vintage 2010 is dit het geval, maar wat de fles nog meer bijzonder maakt is dat er maar gebruik is gemaakt van twee soorten druiven. Voor een vintage champagne al uniek, maar al helemaal uniek voor een fles die uit een jaar komt waarin het champagnehuis het heel moeilijk had.

Nieuwe Dom Pérignon

De champagne is te koop voor 170 euro bij de betere slijterijen. Geweldig voor wanneer je iets te vieren hebt. Cheers! 

Het is nog ver weg, maar we hebben de beste champagnes voor de feestdagen voor je op een rijtje gezet.