Feiten en fabels over s’ ochtends en s’ avonds douchen

Heb jij wel eens online gezocht naar het antwoord op de vraag: is ’s ochtends of ’s avonds douchen beter? Dan kom je waarschijnlijk tientallen verschillende antwoorden tegen. Natuurlijk moet je niet alles geloven wat online staat. Zo beweren mensen die in de ochtend douchen dat je in de ochtend het overtollige talg van je lichaam afspoelt en dat hierdoor je poriën open gemaakt worden. Hierdoor zou je huid minder gaan glimmen en zie je er weer fris uit voor de dag begint.

Mensen die in de avond douchen beweren dat je juist in de avond zou moeten douchen zodat je alle huidschilfers eraf wast en je schoon naar bed gaat. Deze beweringen zijn deels ook wel waar, al geldt dat niet voor iedereen.

Wanneer kan je nu het beste douchen?

Laten we alle beweringen van mensen maar even links liggen en gaan luisteren naar dermatologen. Zij zeggen namelijk dat het helemaal niks uitmaakt op welk tijdstip je doucht. Het heeft juist alles te maken met hoelang en hoe warm je doucht en welk huidtype je hebt. Zo zegt dermatoloog Thomas Maselis: “Of je het nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds doet: wanneer je een douche neemt, maakt echt niet uit. Het tijdstip van je wasbeurt zal niet bepalen of je huid vetter of droger zal worden. Douche dus gerust wanneer je zelf wilt.”

hoe duur douchen water elektra gas prijzen 2022

Hoofd van dermatologie bij het Universitair Ziekenhuis in Brussel, Jan Gutermuth, voegt hier nog aan toe: “Het is belangrijker om te kijken naar je persoonlijke hygiëne. Heb je de hele dag in een fabriek gewerkt en ben je aan stof blootgesteld? Dan het is waarschijnlijk fijner om je ’s avonds te douchen. Moet je iedere dag fris op kantoor verschijnen? Dan is het in de ochtend waarschijnlijk aangenamer.”

Wat te doen bij een droge of vettige huid?

Voor mensen met een droge huid is het het beste om een korte lauwe douche te nemen en zich daarna goed met een bodylotion in te smeren. Dit heeft alles te maken met de laagjes van je huid. De bovenste laag van je huid bestaat uit allemaal platte cellen. Om je een beeld voor te stellen kun je denken aan dakpannen. Bij mensen met een droge huid staan al deze dakpannen schots en scheef tegen elkaar aan. Als zij dan een douche of een bad nemen, dan komt al dat vocht naar binnen en gaat er heel veel zout verloren. Na het douchen verdampt dit vocht weer en is je huid nog droger dan de woestijn. Heb je dus een droge huid? Douche kort, met lauw water  en smeer je hierna goed in met een lotion.

Wanneer je vettige huid hebt ben je geneigd om erg vaak onder de douche te springen. Tóch moet je er zeker opletten dat je niet elke dag gaat douchen. Dit is namelijk slecht voor je huis. Het is veel verstandiger om een goede wasgel te kopen die tegen dat vet werkt. Welke je daarvoor het beste kunt gebruiken kan je bespreken met je huisarts.