De Villamoord toont gerechtelijke dwaling

Meer dan twintig jaar nadat de ‘Arnhemse Villamoord’ (zoals de moordzaak in de volksmond wordt genoemd) werd gepleegd, is hij weer volop terug in het nieuws. Het onderzoek naar de dader moet over gedaan worden, volgens verdachten en advocaten. Het vroegere onderzoek schijnt aan alle kanten te rommelen en ook schijnen er valse verklaringen te zijn afgedwongen. De driedelige documentaireserie De Villamoord gaat over de moord, de verhoringen en de nasleep.

Dader op de vlucht

De Villamoord vindt plaats in de villa van bewoonster Geke. Wanneer een vriendin van haar langskomt, blijkt dat Geke onder schot wordt gehouden door een inbreker. Hij schiet uiteindelijk beide vrouwen door het hoofd. Eline overleeft de aanslag en geeft een verklaring over de voortvluchtige moordenaar. Aan het hoofd van het team komt Ad Baars te staan. Hij komt over als een doorgewinterde agent met een agressieve aanpak. Tijd dringt, maar zes maanden lang wordt er geen één verdachte opgepakt.

De Villamoord

Choquerende tapes in De Villamoord 

Alles verandert na zes maanden, wanneer er negen mensen worden opgepakt. Het ondervragingsproces begint. Doordat er 160 tapes beschikbaar zijn, is er veel heftig beeldmateriaal dat laat zien hoe dit eraan toeging. Zo worden de verdachten bedreigd, soms wel 20 uur achter elkaar verhoord, voorgelogen en er wordt geprobeerd ze valse betekenissen uit te spreken. Eén van die bekentenissen is de aanleiding voor lange gevangenisstraffen.

Wat is de waarheid?

De documentaire laat verdachten, politieagenten en advocaten aan het woord. Ook nabestaanden van Geke en Eline zelf komen aan het woord. De vraag die overblijft is of de verdachten destijds terecht zijn veroordeeld. Zijn er dwalingen gemaakt in het rechtssysteem? Zo ja, dan is de Arnhemse Villamoord de grootste gerechtelijke dwaling in ons land geweest. Reden om de driedelige serie te kijken. Het is overigens niet de enige true crime documentaire van Nederlandse bodem. Een tijd geleden kwam ook al Het Beest van Harkstede uit op Videoland.