Wat moet je nu echt doen als je wil afvallen?

We gaan er even vanuit dat je wilt afvallen, strakker wilt worden, een sixpack wilt of hoe je het ook wilt noemen. Maar ook als je gewoon ongeveer wilt blijven zoals je nu bent of juist aan wilt komen, kun je de theorie achter diëten toepassen. Vaak gaan veel mensen allerlei rare dingen uithalen om af te vallen. Je kent de uitspraken vast wel van je tante op de verjaardag of je buurman die net niet helemaal in shape is. Ze gaan nu serieus opletten en vooral heel veel water drinken, dan moeten de kilo’s er toch wel afvliegen. Als water ervoor zou zorgen dat je afvalt zouden veel minder mensen overgewicht hebben lijkt ons.

diëten MAN MAN

Of ze gaan echt een paar keer per week sporten, dan moeten ze binnen twee maanden een stuk strakker zijn. Sporten is voor meerdere dingen goed en helpt ook zeker bij afvallen, maar het is ook zeker niet genoeg. Het is heel simpel wat je echt moet doen als je wil afvallen, namelijk minder eten. Zowel minder eten dan dat je nu doet als minder eten dan dat je verbruikt. Dan valt iedereen af, ook jij.

Je caloriebalans is het belangrijkste

Uiteindelijk draait het allemaal om de caloriebalans. Dit wil zeggen de verhouding calorieën die je verbrandt en het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. En dan bedoelen we alles wat je binnenkrijgt, ook de calorieën uit de boter waarin je je vlees bakt of dat ene handje drop. Het aantal calorieën dat je binnenkrijgt is vrij makkelijk bij te houden (op elke verpakking staat het aantal calorieën), het aantal calorieën dat je verbruikt wat moeilijker. Maar met een beetje proberen en inschatten kom je een heel eind.

Als je wil afvallen moet je minder calorieën binnen krijgen dan dat je verbruikt. En dat dan niet 5 dagen in de week en in het weekend losgaan. Dit moet je doen over een langere periode, dan pas zul je echt afvallen. Wanneer je tevreden bent met je huidige shape moet je ongeveer net zoveel binnenkrijgen als dat je verbruikt. En wil je aankomen, dan moet je meer binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Belangrijk is wel om ook te kijken naar een goede verhouding van vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit zijn de drie voedingsstoffen die ons lichaam uit voedsel moet halen om goed te kunnen functioneren. Een proteïnedieet, ook wel eiwitdieet genoemd, kan je hierbij ondersteunen. Een voordeel hiervan is dat dit dieet je helpt een gezonde leefstijl te bereiken, maar ook te behouden.

 

Waarom dan die dieet hypes?

Er zijn gigantisch veel voorbeelden van speciale diëten te vinden. Het Sonja Bakker dieet, het Atkins dieet, het Paleo dieet en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Steeds weer komen er nieuwe diëten bij en worden deze enorm gehyped. Mensen gaan dit proberen en als je dat dieet trouw volgt zul je ook zien dat het werkt. Simpelweg omdat wat het dieet ook inhoudt, ze uiteindelijk allemaal hetzelfde doen; je calorie inname beperken. De ene drastischer dan de andere. En dus werken die diëten ook allemaal, want wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt val je af.

Maar al die diëten, waarbij je vaak enorm beperkt wordt in wat je mag eten, hebben nog een ding met elkaar gemeen. Ze zijn namelijk stuk voor stuk amper vol te houden, omdat ze zo beperkend zijn. De eerste weken volg je trouw de richtlijnen van het dieet en val je af. Sowieso val je in het begin snel af, want je verliest vocht. Dan begint het minder snel te gaan en bovendien heb je toch echt zin in die dingen die je juist niet mag eten. Dit houdt je niet vol en na een tijdje grijp je weer naar ‘ongezonde’ dingen. Je denkt dat je hele dieet is verpest en dus laat je het maar helemaal varen. Eindstand, je bent minstens zo zwaar als voor het dieet. En dat is zo jammer, want het hoeft helemaal niet zo drastisch om resultaat te bereiken. Bewust eten en ook gewoon genieten levert je op de lange termijn veel meer op.

Je hoeft dus geen dingen links te laten liggen, rare diëten te volgen of alleen maar saaie maaltijden te eten.

Er zijn echt mensen die leven op een dieet van producten zoals kwark, eieren, rijst, shakes en dan de onvermijdelijke kip met broccoli. Als je dit lekker vindt en hier oprecht van geniet is dat helemaal prima natuurlijk, maar we kunnen ons dat toch maar moeilijk voorstellen. Het is in elk geval helemaal niet nodig. Het gaat om het totale aantal calorieën dat je binnenkrijgt, en daarnaast het aantal eiwitten, vetten en koolhydraten. Er zijn geen producten op zichzelf die je dik maken en al zeker geen producten die je slanker zullen maken, het gaat om wat je over een langere periode inneemt.

Diëten MAN MAN

Waar die dan vandaan komen maakt niet zo heel veel uit. 800 calorieën uit een pizza is nog altijd net zoveel als 800 calorieën uit een salade, het lichaam merkt het verschil niet eens. Je kunt dan ook prima elke avond pizza eten en afvallen, hoewel het natuurlijk wel verstandig is om af te wisselen en genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Maar om alleen maar dezelfde saaie gerechten te eten is absoluut onnodig. De kans dat je het volhoudt om goed te eten is ook veel groter als je afwisselt en je gewoon lekkere dingen eet. Maak het diëten vooral niet te moeilijk allemaal.

Eet je goed maar wil je snel veel calorieën verbranden? Deze sporten verbranden het meeste calorieën.