Een date bij jou thuis: voor de één is dit een hele leuke uitdaging en voor de ander geeft het enorme stress. Je wilt natuurlijk dat je huis een goede afspiegeling is van wie jij wilt zijn, maar dat is soms moeilijker gezegd dan gedaan. Al helemaal als je geen idee hebt hoe je dat moet gaan aanpakken. Wij zochten voor je uit welke stappen jij kunt nemen om ervoor te zorgen dat je huis helemaal klaar is voor de thuis date.

1. Zorg dat je alles goed hebt schoongemaakt

De eerste tip is natuurlijk voor de hand liggend: zorg dat je alles heel goed hebt schoongemaakt. Dat is niet alleen je spullen opruimen en stofzuigen, maar ook afstoffen, vochtige doekjes over de oppervlakken halen en zorgen dat je vlekken hebt verwijderd. Jouw huis is een plek waar geleefd wordt. Dat is logisch en dat weet je date ook, maar toch is het van belang om te zorgen dat je huis ontzettend schoon is. Allereerst kun je met een microvezeldoek de verschillende oppervlakken (vergeet je televisiescherm niet) afnemen. De stof die niet in de doek komen, komen wel los van het oppervlak en vallen zo op de grond. Vervolgens herhaal je hetzelfde rondje nog een keer met een vochtig doekje zodat overige plekken helemaal schoon zijn. Klop de kussens, sierkussens en dekens van de bank uit, zodat die ook helemaal vrij van stof zijn. Als afsluitende stap haal je de stofzuiger nog door de ruimtes heen zodat het overgebleven stof ook weg is.

2. Zorg dat je je huiskamer van een goede sfeer voorziet

Een tweede is om ervoor te zorgen dat de huiskamer er goed uit ziet. Wat ‘goed’ dan precies inhoudt, ligt natuurlijk aan je eigen stijl. Maar er zijn wel wat algemene dingen waar je rekening mee kunt houden. Als het goed is heb je inmiddels alle rommel opgeruimd, en kun je de kamer gezellig maken. Dit kun je doen door te kijken of je wat kleine lichtpuntjes kunt neerzetten. Het is natuurlijk niet romantisch om met het grote licht voor de televisie te zitten. Kleine lichtslingers, kaarsjes en lichtgevende objecten hebben vaak een wat zachter licht waardoor er een gezellige sfeer ontstaat. Zorg desnoods dat er wat zachte muziek op de achtergrond speelt. Heb je een bank zonder sierkussens? Het kan zijn dat je sierkussens grote onzin vindt, maar toch doet het echt wat voor het oog en daarmee ook voor de sfeer. Bij een thuis date is het belangrijk dat je allebei comfortabel kunt zitten, en sierkussens zijn hier perfect voor. Kies een kleur die goed past bij je andere meubels en bij jou zelf.

date thuis voorbereiden

3. Dubbelcheck je badkamer

Een ruimte die veel mensen vergeten is de badkamer of toilet. Natuurlijk ga je er niet vanuit dat je date meteen je badkamer in gaat. Toch moet ook je badkamer ook overeenkomen met de rest van het huis als het gaat om netheid. Het kan namelijk echt een dooddoener zijn als je hele huis schoon en netjes is, je date naar het toilet gaat en daar allerlei producten en vieze dingen ziet liggen. Zorg daarom ook dat je alles in je badkamer netjes hebt opgeruimd en dat het daar ook fris ruikt. Zo krijgt je thuis date meteen de indruk dat jij je leven goed voor elkaar bent en ook van een opgeruimd huis houdt.

4. Kies voor een lekkere geur in huis

Een goed detail om aan te denken is om een lekkere geur in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan lekkere geurkaarsen of geurstokjes. Pas wel op met producten als wierook: dat kan ook nog wel eens verkeerd uitpakken. Maar een goede geurkaars kan absoluut geen kwaad. Kies voor een zachte geur als kaneel, vanille of wat ze noemen een bosgeur. Dit geeft net dat beetje extra sfeer en laat zien dat je ook moeite hebt gedaan om je thuis date helemaal naar het volgende level te tillen.

5. Zorg dat je wat lekkere snacks in huis hebt

Als je je date thuis hebt uitgenodigd, moet jij er ook voor zorgen dat er genoeg eten en drinken in huis is. Kies daarom voor verschillende soorten hapjes en drankjes. Zo kun je een borrelplak met diverse soorten eten samenstellen, maar bijvoorbeeld ook wat kleinere, meer doorsnee hapjes in de koelkast hebben liggen. Je kunt dan samen met je date beslissen waar jullie zin in hebben. Ditzelfde geldt voor het drinken: zorg dat je een gezonde mix van alcoholische en non-alcoholische dranken in huis hebt, zodat iemand zelf de keuze heeft. Wat niet op komt tijdens de date kun je dan zelf weer opeten. Altijd een win-win dus.

Als je huis helemaal thuis date-ready is gemaakt, moet je natuurlijk zelf zorgen dat de date soepel loopt. Wees geïnteresseerd in de andere persoon en dan kan het alleen maar goed komen.

Lees ook: Wat te doen op een derde date? 5 leuke activiteiten.