Danny Smith ondervond de nadelen van anabolen

Terwijl alleen bodybuilders vroeger juist naar de anabole steroïden grepen, zie je dat dit nu ook onder jongeren gebruikelijk is. Logisch, na een tijdje droog trainen kan een kuur voor aanzienlijke resultaten zorgen. Helaas is het niet zo dat je enkel een indrukwekkende spiermassa krijgt. Borstvorming is geen uitzondering en dat merkte de jonge bodybuilder Danny Smith ook.

Toen de sportscholen tijdelijk dicht moesten, besloot hij thuis te gaan trainen. De 27-jarige Danny gebruikte naast zijn training dus ook anabole steroïden. Dat bleek al snel een minder gewenst effect te hebben.

Het gebruik van anabole steroïden is gemeengoed onder bodybuilders, maar kan is sommige gevallen leiden tot borstvorming. Dit wordt veroorzaakt doordat dergelijke kuurtjes zorgen voor een verstoorde hormoonbalans, vooral van de geslachtshormonen. Op de foto’s zie dus wat de anabolen aanrichten in het geval van de 27-jarige bodybuilder. Een dergelijke ongewenste verandering van het lichaam zorgt daarnaast ook voor de nodige geestelijke problemen. Twijfel en onzekerheid nemen de overhand en vaak is het niet voldoende om te stoppen met de anabole steroïden. Om de ongewenste borstvorming te herstellen koos deze bodybuilder in ieder geval voor een radicale aanpak: een operatie om het overtollige borstweefsel te laten verwijderen. De kosten: zo’n 6000 euro!

@dannnysmithh #duet with @xdannnysmith comparison video 3 weeks post surgery #fyp #surgery #foryoupage #mentalhealthmatters #2021resolution #motivation #selflove ♬ Only If You Knew – dutchavelli

Over zijn operatie moet je niet te licht denken. Danny omschreef het zelf als een combinatie van spierpijn en een prikkend gevoel rond zijn tepels. Desondanks was hij ervan overtuigd dat dit de enige manier was om zijn normale lichaam weer terug te krijgen. Ondanks dat hij na de operatie te maken kreeg met een kleine infectie van zijn borstspieren is hij tevreden met het resultaat en inmiddels is hij ook weer begonnen met sporten.

De operatie zorgde er wel voor dat hij weer helemaal opnieuw moest beginnen met sporten. “Na de operatie kon ik vier weken lang niet meer dan 10 pond tillen. Een van mijn beste vrienden is een personal coach en samen met hem hebben we een speciaal dieet opgezet om de calorietekorten aan te pakken.” Alhoewel Danny alles goed heeft doorstaan is het wel een eyeopener geweest. Voor hem is het dus zaak om anderen te wijzen op de gevaren, iets wat ook zijn behandelend arts, Dr. Nurein doet. Volgens de arts is een operatie een laatste redmiddel als alle andere middelen falen.

Alhoewel een operatie dus wel het probleem kan oplossen, is het beter om dergelijke situaties te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat borstvorming altijd het gevolg is van het gebruik van anabole steroïden, maar het vergroot wel de kans om dat te ontwikkelen. Voorkomen is dus beter dan genezen en wil je echt snel gespierd worden, wees je er dan van bewust dat het volgen van een goede training belangrijker is dan je toevlucht te zoeken in allerlei medicijnen om het proces te versnellen. Wil je desondanks toch het risico nemen, doe dit dan onder medisch toezicht zodat ongewenste klachten kunnen worden voorkomen. Zo’n kuur is namelijk niet goedkoop en een operatie zoals Danny heeft ondergaan wordt vaak niet vergoed door de zorgverzekering.