Hoe moet ik een CV maken?

CV is kort voor curriculum vitae. Dat is Latijn voor ‘loop van het leven,’ levensloop dus. Een CV is een biografie, een opsomming van al jouw eigenschappen die relevant zijn in het licht van je sollicitatie. Het handigste is om je CV gewoon in Word te maken. In Word kan je makkelijk en overzichtelijk werken en kan je de gegevens eenvoudig organiseren. Het is je aangeraden je CV regematig up-to-date te houden. Ook in dat geval is een Word-document het handigst, omdat je dit makkelijk aanpast.

CV maken

Welk lettertype gebruik ik?

Het is belangrijk een goede en professionele indruk te maken op basis van je CV. Vaak word je pas op basis daarvan uitgenodigd voor een gesprek. Het juiste lettertype is daarbij ook van belang. Het wordt je echt afgeraden Comic Sans of Courier met deze ronde, speelse lettertypen te gebruiken, dan kom je niet echt professioneel over. Ook met Times New Roman kan je niet meer aan komen zetten. Gebruik daarom veel liever lettertypen als Helvetica, Garamond of Georgia. Ook Verdana en de standaard van Word Calibri zijn geoorloofd. Je zou nog kunnen letten op schreefletters of schreefloze letters, je weet wel, die streepjes boven en onder de letter. Je CV maken met schreefletters is iets formeler.

CV maken

Wat zet ik in mijn CV?

Je wil een CV maken, omdat je kan solliciteren op een nieuwe functie. Maar wat zet je erin, welke gegevens? Allereerst begin je met je contactgegevens. Denk aan naam, adres, telefoonnummer geboortedatum, e-mail, maar ook bijvoorbeeld of je beschikt over een rijbewijs. Zet hier ook een duidelijke, representatieve foto bij. Vervolgens stel je je in een kort stukje voor. Wie ben jij, waar liggen je interesses. Hier al kan jij het verschil maken. Daarna volgt je werkervaring. Het is hierbij geen ramp als je een bijbaantje dat je een maand volhield achterwege te laten. Let wel op, je wil niet te grote gaten van inactiviteit op je CV hebben staan. Begin in je opsomming bij het heden.

Let ook op het woordgebruik in je CV.

CV maken

De volgende stap bij het CV maken is het opstellen van je opleidingsniveau. Ook hier begin je bij het heden en werk je terug naar de middelbare school. Vermeld ook of je je scholing afgerond hebt. Als laatste benoem je je kennis en vaardigheden. Ook hier kan jij het onderscheid te maken. Zorg dat je te ver van de realiteit afdwaalt. Daarentegen is het ook zaak dat je jezelf een beetje verkoopt. Doe je dit allemaal goed bij het CV maken, dan moet het wel heel raar lopen, wil een baas jou niet aannemen, toch?

Eenmaal aangenomen in je functie? Zo zie je er fris uit na een lange werkdag.