Colmar

Colmar is een schilderachtige plaats in Noordoost-Frankrijk, en het is een van de grotere plaatsen in de Elzas. Colmar is een karakteristiek stadje dat op de Elzasser wijnroute ligt. De gemeenschap ziet zichzelf dan ook als de hoofdstad van wijn uit de Elzas. Typisch Frans dus. De Elzas staat echter ook bekend om de Duitse invloeden, die zeker terug te vinden zijn in bijvoorbeeld de architectuur in Colmar. De Elzas is namelij in het verleden meerdere keren in Duitse handen geweest. Tussen 1871 en 1918 én tussen 1940 en 1945 viel de stad onder Duits bewind. Deze mengelmoes van invloeden is dan ook kenmerkend.

Colmar

La Petite Venise

Wat Colmar nog meer kenmerkt, zijn de vele kleine kanalen. Dit gebied van de stad wordt dan ook Klein Venetië genoemd. Het geeft het stadje een haast sprookjesachtig karakter. Overal langs de kade vind je de mooiste bloemen, heggen en begroeiingen. Langs de kant vind je ook allerlei sfeervolle terrasjes die uitkijken over het water. ’s Avonds lichten de pittoreske gevels met houten luiken met lichtjes op. Het weerkaatsen van de lichtjes in het water van de kanaaltjes levert een werkelijk schitterend gezicht op.

Colmar

Rijk historisch centrum

Colmar heeft een historisch centrum met verbluffende, kleinschalige architectuur en meer dan genoeg sfeer. Wandel door het centrum en vergaap je aan de kleurrijke gebouwen. Een aanrader in de stad is het Unterlinden Museum. Dit museum is gehuisvest in een historisch, 13de eeuws pand dat voorheen een Dominicaans vrouwenklooster was. Het topstuk is het perfect bewaard gebleven Isenheim altaarstuk. Neem een kijkje op deze magische plek. Het pand zelf is al even goed geconserveerd gebleven. Ook in de bloementuin ernaast is het heerlijk vertoeven.

De Franse en Duitse invloeden komen eveneens terug in de rijke delicatessen traditie in Colmar. Zo kan je er een heerlijk krakeling krijgen. Bovendien is Colmar rijk aan de lekkerste taarten en cakes. Probeer de tarte flambée met ui en crème fraîche of een perentaart. Nog een delicatesse die bij de streek hoort is de kugelhopf, een soort tulband cake.

Bekijk de 10 geheime steden voor een top vakantie in Europa.