Vakantie in Europa

Kijk, met geheime steden bedoelen we natuurlijk niet steden die zich ergens in een vergeten deel van de wereld bevinden. We bedoelen ook niet steden die op een paar meter diepte in zee liggen. We bedoelen die steden die nog niet ontdekt en overspoeld zijn door toeristen. Want je hoeft helemaal niet per se naar Rome, Berlijn, Madrid of Athene om van je vakantie in Europa een onvergetelijke ervaring te maken.

Sterker nog, een kleinere, minder bekende plaats zou weleens een stuk gezelliger kunnen zijn. Want ook minder voor de hand liggende plaatsen kunnen heel sfeervol zijn. Bovendien zou het je best eens in de portemonnee kunnen schelen. Laat je overrompelen door een stad in Noorwegen. Of Montenegro, waarom niet. Met de volgende tien steden boek jij een heerlijk relaxte vakantie in Europa.

Trondheim, Noorwegen

Relatief in het midden van Noorwegen, daar waar de Nidelva rivier de zee in stroomt, bevindt zich de karakteristieke stad Trondheim. Deze stad heeft een rijk cultureel verleden dat teruggaat tot de tijd van de Vikingen. Genoeg moois te zien dus. Een van de hoogtepunten is de Nidaros kathedraal, de grootste middeleeuwse kerk van Noordwest-Europa. Maar je kan ook heerlijk flaneren door de straatjes van Trondheim. Voor koffieliefhebbers is het helemaal een walhalla. Want we denken altijd dat we in Nederland veel koffie drinken, maar dan ken je Noorwegen nog niet. Het toppunt is de Dromedar Kaffebar in het oude centrum van de stad.

vakantie in Europa

 

Clonakilty, Ierland

Ondersteun de zwakke Ierse economie en ga voor een reis naar Ierland. Dat geeft je vakantie in Europa toch een filantropisch tintje. Ierland zit vol met onbekende plaatsjes. De leukste daarvan is Clonakilty en die naam is nog aardig uit te spreken ook. Clonakilty is een klein kustplaatsje in de county van Cork. Clonakilty is rijk aan charmante pensions, levendige pubs en heerlijke eettentjes. Hier kun je de plaatselijke delicatesse black pudding proberen. Of neem een wandeling langs de kleine baaitjes. Ook heeft Clonakilty een rijke surfcultuur, want golven, dat hebben ze wel in Ierland.

 

Gent, België

Je kan het voor je vakantie in Europa natuurlijk ook dichter bij huis zoeken. In het Vlaamse Gent bijvoorbeeld. Gent met een prachtig historisch centrum is na Antwerpen de grootste stad van België. Toch wordt de stad vaak overgeslagen door toeristen. Dat is mooi, want meer Gent voor jou. Middenin Gent staat de 95 meter hoge 14-eeuwse Belfort toren. Ook de eveneens uit de 14de eeuw daterende is de Sint Niklaaskerk. Gent is bovendien een echte studentenstad. Hierdoor zijn de weekenden in Gent hartstikke levendig en zijn er genoeg leuke, betaalbare eettentjes te vinden.

vakantie in Europa

 

Luzern, Zwitserland

Of zoek het voor je vakantie in Europa hogerop. Letterlijk. In de bergen van Zwitserland. Centraal in Zwitserland ligt de 13de eeuwse handelsstad Luzern, gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer. Luzern is het thuis van de oudste overdekte brug van Europa. Het oude, pittoreske centrum met typisch Zwitserse architectuur is klein genoeg om op de voet te ontdekken. Je kan hier heerlijk een beetje rondbanjeren. Ook vind je in Luzern het museum van de moderne kunst, waar je zeker even een kijkje wil nemen. Bovendien zijn er tal van leuke restaurantjes die uitzicht bieden op de Reuss rivier.

 

Kotor, Montenegro

Overweeg Montenegro voor je vakantie in Europa. Kotor heeft een werkelijk waar schitterend bewaard gebleven historisch centrum. En de omgeving is al net zo adembenemend. Niet zo gek dus ook dat de stad op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Kotor bevindt zich op een rotsachtige kust in de baai van Kotor die wel wat wegheeft van een fjord. Neem een boot naar het door de mens aangelegde eiland Onze Vrouwe van de Rotsen. Of beklim het Venetiaanse kasteel in het centrum om een prachtige overzicht over de stad te krijgen.

 

vakantie in Europa

 

Osijek, Kroatië

Reis je voor je vakantie in Europa liever toch wat verder? Dat kan natuurlijk ook. Misschien is Osijek in Kroatië wel ver genoeg voor je. Hier kan je aan de lijve ondervinden dat die Kroaten meer kunnen dan voetballen. Gelegen aan de rivier de Drava heeft Osijek een prachtig centrum met architectuur van rond 1900. Perfect om op je gemak te gaan ontdekken. Het centrum zit namelijk boordevol leuke, verscholen cafés, eethuisjes en bars. Ook bevindt de oudste bierbrouwerij van Kroatië uit 1687, Osjecko, zich in Osijek.

 

Sintra, Portugal

Of ga met je vakantie in Europa nog iets zuidwestelijker zitten, in Portugal. Sintra is een onwijs leuke plaats die op de zuidwestelijke punt van het Portugese schiereiland gelegen is. Lissabon is slechts iets meer dan een half uurtje rijden vanaf Sintra. Sintra ligt zeer pittoresk achter de bergen. De historische stad heeft een prachtig centrum. Al in de 18de eeuw trok de romantische sfeer veel schrijvers. Ook vind je hier talrijke paleizen, de een nog sprookjesachtiger dan de andere. Op eveneens een half uurtje rijden vind je het fotogenieke Cabo de Roca, waar je vanaf een klif mijlenver uitzicht hebt over de Noord Atlantische oceaan.

Sintra, Portugal

 

Preveza, Griekenland

Nog een economie die je kan steunen met een vakantie in Europa. In de Golf van Amvrakikos vind je het compacte stadje Preveza. Het stadje wordt gekenmerkt door kiezelsteenweggetjes en een gezellige promenade. Overal zijn leuke restaurantjes, kroegen en cafés te vinden. Preveza is gelegen in de regio Epirus aan de Ionische kust en de hele omgeving is indrukwekkend. En als je al het geflaneer even zat bent, hoef je je evenmin niet te vervelen. Trek de avonturierschoenen aan en ga raften op de Acheron rivier.

 

Ferrara, Italië

Maar Italië is natuurlijk ook een prima optie voor een vakantie in Europa. Veel romantischer dan de talloze onbekendere plaatsen in Italië wordt het niet gauw. Ferrera is nog een relatief grote plaats die bekend staat om de middeleeuwse muren. Het middeleeuwse centrum staat dan ook vol met bouwwerken, paleizen en kerken, perfect voor een fijne wandeling. Ook heeft het een rijke culinaire traditie. De stad kent een keur aan kleine delicate gerechten. Tevens is de kenmerkende pasta van de regio, cappellacci di zucca, pasta met pompoen zeker een aanrader.

Ferrara, Italië

 

Salamanca, Spanje

Ariba, mis amigos, doe met je vakantie in Europa Spanje aan. Middenin Spanje op zo’n 200 kilometer van Madrid bevindt zich de historische stad Salamanca. Het historische hart van de stad is met recht schilderachtig te noemen. In het centrum vind je talloze zandkleurige gebouwen die bij de juiste lichtval goud oplichten. Hierdoor wordt Salamanca ook wel de Gouden Stad genoemd. De Nieuwe Kathedraal, die werkelijk immens groot is, is een absolute aanrader en datzelfde geldt voor het museum voor Art Nouveau en Art Déco.

Niet bang voor een beetje kou deze zomer? Dan is deze bierspa in IJsland wel wat voor jou.