Gin en zijn oorsprong

Om lekkere cocktails met gin te maken, is het van belang dat je weet wat het hoofdingrediënt inhoudt. Gin is een samenstelling van twee producten: pure neutrale alcohol en botanicals. Bij botanicals kan je denken aan verschillende bloemen, zaden of kruiden. Terwijl de neutrale pure alcohol vaak in de vorm van graansoorten, als vodka terugkomen. Gin kan je dus eigenlijk zien als vodka met een smaakje. Gin kwam dan ook oorspronkelijk uit Nederland. In de 17de eeuw, gebruikten de Nederlanders jenever als medicijn tegen buikkrampen. De Britten namen dit mee naar hun eigen land en smeden dit met hun eigen distilleerderij en zo is gin ontstaan. Grootste verschil tussen jenever en gin is de graansoort van de alcohol. Voor gin gebruik je een graansoort, waar jenever gebruik maakt van gerst of melasse.

cocktails met gin

De verschillende smaken van Gin

De kernsmaak van gin is jeneverbes. Overige kruiden in het drankje staan in dienst van deze bes. Dit zorgt ervoor dat de drank een zoetige kern heeft die smaakt naar dennennaalden en citrus. Elke gin gebruikt andere botanicals. Daarom heeft elke gin zijn eigen identiteit en karakter. Door de vele voorkomende botanicals zijn de combinaties eindeloos. Daarom zie je ook steeds vaker gin als hoofdbestanddeel van cocktails terugkomen en is de gin-tonic niet voor niets zo geliefd. Of een gin goed is of niet, hangt af van je eigen smaak en de botanicals die gebruikt zijn om de gin te maken.

Verschillende cocktails met gin

Vanwege de hoeveelheid verschillende smaken in de gin, zijn er ook talloze lekker cocktails die gemaakt kunnen worden met dit hoofdbestanddeel. Denk aan een Gin-Tonic, een Negroni, White lady en zo zijn er nog vele andere varianten. Om de juiste cocktail te maken, hebben wij drie cocktails met gin voor jullie uitgelicht:

1. Hoe maak je een gin-tonic?

Er zijn tig mogelijkheden bij het bereiden van een gin-tonic. De grote vraag is: hoe kan je de juiste combinaties met elkaar combineren? Om een goede gin-tonic te maken, gebruik je 40 ml gin in combinatie met 120 ml tonic. Daarbij voeg je nog wat ijsblokjes en garnering en zo heb jij de basis van een gin-tonic. Om de juiste gin te kiezen, moet je eerst weten wat je lekker vindt. Zo kies je tussen vier smaken: zoet vs. kruidig en citrus vs. bloemig.

Als je weet welke combinatie je hierin het lekkerst vindt, is het tijd voor de combinatie met tonic. Ook tonic heeft namelijk dezelfde kernsmaken als gin. Voor een bloemige & kruidige gin kies jij voor een neutralere tonic. Bij een zoete & bloemige gin ga jij voor een fruitige en bloemige tonic. De citrus & zoete gin is perfect in combinatie met een neutrale tonic. Tot slot is de kruidige & citrus gin perfect in combinatie met een aromatische tonic. Vraag je slijterij naar de perfecte smaak combinatie van zowel de gin als tonic. Zo heb jij in mum van tijd de perfecte combinatie. Cheers!

cocktails met gin

2. De Negroni

Een Negroni is een Italiaanse favoriet. Kenmerkend door zijn rode karakter, is het de perfecte cocktail voor op het terras. Maar laat je niet afschrikken door de hoeveelheid alcohol die hierin gaat. In een Negroni zitten namelijk drie alcohol bestandsdelen, namelijk gin, vermouth en Campari. Voeg van alle drie de dranken een gelijke hoeveelheid in een tumbler glas, samen met ijsblokjes en aftoppend met een sinaasappel schilletje. Zo ga jij al roerend een van de lekkerste cocktails maken.

cocktails met gin

3. De Gimlet

Een Gimlet is voor velen misschien onbekend, maar dat is geen reden om hem niet uit te lichten. Hij wordt ook wel gezien als de opa onder de cocktails; ouderwets maar verfijnd. Hoewel opa’s over het algemeen niet de soepelste meer zijn, is het bij de Gimlet net wat anders. Een soepele combinatie van zuur en zoet zorgen ervoor dat dit de cocktail is die zeer gemakkelijk wegdrinkt onder de zon. Vul je cocktailglas met een zoete & bloemige gin, zo’n 50 ml. Hier voeg je 25 ml limoenlikeur aan toe om vervolgens af te toppen met een scheutje limoensap. Tot slot roer je alles bij elkaar om het over te gieten in een couplette. Tijd om te genieten van een heerlijke cocktail.

cocktails met gin

Mocht je meer een old-fashioned whisky liefhebber zijn, dan zijn dit de drie klassieke whisky cocktail recepten.