Tweesplitsing

Boedapest bestaat uit twee stadsdelen: Boeda en Pest, gescheiden door de rivier de Donau. Pest is het toeristische center, terwijl Boeda het gedeelte van de elite genoemd wordt, met ongelofelijke natuurgebieden. Daarom ook zeker de moeite waard om in te trekken, mocht je tijd over hebben. Je overige tijd zal je voornamelijk doorbrengen in Pest, het stadsgedeelte bestaande uit kroegen en eetkraampjes met gerechten op de kaart die geen mens hardop durft uit te spreken.

Een beetje beweging

Ben jij liever lui dan moe? Koop dan een 3-dagen rittenkaart en pak onbeperkt de tram. Een aanrader is tram 2, die je langs de gehele Donau vervoert – en als je wil het hele ritje ook weer terug. Met alle mooie uitzichten van dien. Zo zie je bijvoorbeeld de Gellértberg voorbij komen, die je kunt beklimmen. Het vergt wat zweet en tranen, maar na ongeveer 20 minuten sta je aan de top naast het Vrijheidsbeeld neer te kijken op Boedapest.

Cable Car on the Castle Hill. Budapest, Hungary
Cable Car on the Castle Hill. Budapest, Hungary

En een hoop ontspanning

Naast al deze excercise, is het bij een stedentrip belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. In Boedapest doe je dat door een old school legerhorloge te scoren op de grootste vlooienmarkt van Centraal Europa ‘Ecseri Piac’ of vers fruit in te slaan bij de overdekte markt ‘Nagycsarnok’. Dit kun je vervolgens onderweg naar Széchenyibaden oppeuzelen. Verwacht in dit badhuis een oase aan rust met drie grote buitenzwembaden en tientallen binnenzwembaden en sauna’s. Je moet wat over hebben voor het reinigen van het lichaam en de geest natuurlijk.

Verdiep je ook eens in onze Praag cityguide en reis heel Centraal- en Oost-Europa af!