In je eentje uit eten gaan doet vrijwel niemand, behalve als je op (zaken)reis bent. Het is natuurlijk ook niet fantastisch gezellig. Dat gevoel dat heel de toko meelijdend naar je kijkt, terwijl jij schichtig om je heen kijkt in de hoop dat niemand dat stukje sla aan je kin zag bungelen. En wat zal de bediening wel niet denken? “Heb je geen vrienden? Of vriendin? Wat gaat er mis in jouw leven?” Nou, liebe leute, alleen eten kan eigenlijk heel nice en goed voor je zijn. We geven je vijf redenen.

Je ervaart eenzaamheid

Dit betekent niet dat je alleen bent. Dit houdt in dat je tijd doorbrengt met je beste vriend, namelijk jezelf. Dit kan een positief effect hebben op creativiteit en je kan echt jezelf zijn. O, en je hoeft dat laatste frietje niet meer uit vriendelijkheid aan te bieden. Die is van jou. Niemand neemt ‘m van je af.

alleen-uit-eten-2

Geen small talk

Al die slappe kakverhalen en vragen die je altijd moet stellen. Hoe gaat het nu met je? Hoe is het met je moeder? Nog last van je ex? Vertel meer over je hond die raar deed toen je ‘m uit liet. Hier werd nog nooit iemand blij van. Als je alleen eet geef je jouw brein de mogelijkheid om dingen te verwerken die er daadwerkelijk toedoen.

alleen-uit-eten-3

Je brein hoeft zich op één ding te focussen

Wanneer je alleen eet, kan je je vol focussen op hetgeen dat op het bord voor je ligt en er daadwerkelijk van genieten, zonder dat je ongemakkelijke stiltes hebt tijdens het wegwerken van een stuk entrecote dat je iets te groot hebt afgesneden.

alleen-uit-eten-1

Het werkt mediterend

Dit bouwt voort op het bovenstaande punt. Geef jezelf de kans helemaal op te gaan in het voedsel waar je net te veel voor betaald. Richt je op de smaak, op het kauwen en de geur.

alleen-uit-eten-4

Je maakt gezondere keuzes

Of niet. Het kan beide kanten op. Je ervaart in ieder geval geen druk van iemand anders om wel of geen desert te nemen. Die keuze is aan jou. Zit je vol? Dan zit je vol. Heb je toch nog zin om twaalf euro af te tikken voor een kaasplank, kan dan zonder dat iemand daar een mening over heeft. Goede port ernaast. Man, feest.