Chernobyl is de absolute top serie

Chernobyl staat niet voor niets bovenaan in het rijtje met de 10 beste HBO films en series. Sinds de serie in 2019 uitkwam, kan de HBO-serie rekenen op niets dan lof. De serie heeft 5 afleveringen is hiermee een mini-serie die qua lengte gemakkelijk is weg te kijken. Tegelijkertijd is de inhoud van de serie alles behalve lichte kost. De aanleiding tot de kernramp van Chernobyl in 1986 én de grote gevolgen vormen namelijk de rode draad van deze serie.

Chernobyl

Explosie in Chernobyl met gigantische gevolgen

In Chernobyl is te zien hoe er in een kernreactor een grote explosie tot stand komt. Door de ontploffing breekt er een grote brand uit en is bovendien een groot deel van het gebied rondom de centrale omgeven door een radioactieve straling. Boris Scherbina is het hoofd van de commissie die de gevolgen van de ramp moet oplossen. Hij wordt onder andere bijgestaan door Valery Legasov, een expert in atomische energie. Valery overziet al gauw de desastreuze gevolgen van de ramp, die verder gaan dan alleen Rusland.

Alle betrokkenen komen uitgebreid aan bod

De serie toont hoe allerlei verschillende bevolkings- en beroepsgroepen te maken kregen met de ramp. Van brandweermannen tot de KGB en van slachtoffers tot politieke topstukken: iedereen komt aan bod. De serie toont hiermee een sterk inclusief beeld.

Chernobyl

Realistische Chernobyl krijgt topscores

Op IMDb kreeg Chernobyl niet voor niets een score van een 9.4; deze serie is steengoed. Dat ligt hem aan de manier waarop de ramp en de gevolgen van de ramp worden getoond. Niet met overdreven sensatie, maar wel op een realistische manier. Die realistische manier kan soms behoorlijk choquerend zijn, maar toont wel de ongelofelijke impact. Ook op Rotten Tomatoes heeft de serie een topscore. Een 9,5 van het publiek en 8,9 van recensenten. De serie is te kijken via Ziggo.