Het is beter om je cardio na je krachttraining te doen

Voor degenen die zich niet zo graag openbaren in de sportschool: krachttraining – de naam zegt het eigenlijk al – houdt niet meer in dan het verstevigen en sterker maken van je spieren door middel van weerstandstraining. Bankdrukken of een halterset zijn hiervoor veel gebruikte manieren. Cardio is een trainingsvorm waarbij je een deel van je lichaam traint door middel van flinke inspanning, zoals de loopband maar ook hardlopen of fietsen. Het traint als het ware je hart- en vaatstelsel en zorgt op termijn voor een betere conditie. Voor veel mensen is het dus ideaal om die twee facetten te combineren voor het optimale resultaat.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken: in de basis is het beter om cardio ná je krachttraining te doen. Daar moet dan wel de kanttekening bij worden gezet dat dat afhangt van onder andere je fitnessniveau, trainingservaring, atletische doelen en hoeveel tijd je elke dag kunt besteden aan trainen. De reden is redelijk eenvoudig. Het tillen van gewichten is moeilijk en je hebt alle energie nodig om met de juiste vorm en techniek het gewicht te verplaatsen. Uit onderzoek is gebleken dat spierkracht afneemt na het hardlopen, dus daarom kan je je cardio beter bewaren tot na je krachttraining om het risico op letsel zo klein mogelijk te houden. Dat heeft dan weer als voordeel dat je niet meer zoveel tijd aan je cardio hoeft te besteden, een kwartier is voldoende.

Vooral als je vet wil verbranden – de voornaamste reden waarom mensen naar de sportschool gaan immers – is deze methode een goed richtpunt om je aan te houden.

Nadelen aan deze volgorde van training

Daar zitten zoals gewoonlijk ook een paar nadelen aan. Als je krachttraining voor je cardio doet, belemmert dat je zogeheten aerobe prestaties, wat samenhangt met je zuurstofgehalte. Dat is een belangrijke motivatie waarom het beter is cardio en krachttraining op verschillende dagen te doen. Maar als je dit allemaal toch in één dag wil proppen, is dit goed om in je achterhoofd te houden!

Ben jij een beginner in de sportschool? Zorg ervoor dat je déze fouten niet maakt!