Fouten in de sportschool

Voor maximaal effect en minimale kans op blessures, is het belangrijk dat we dit op een goede manier aanpakken en daarom gaan we je laten zien welke fitnessfouten veel mensen maken, zodat je geen fouten in de sportschool gaat maken.

 

1. Geobsedeerd met progressie

Je leest een tijdschrift en ziet een of ander model met een strakke sixpack, misschien dat je zelf ook wel die blokjes op je buik wilt toveren en daarom stel je als doel om in vier maanden tijd een sixpack te kweken. Je bent zwaar gefocust op je progressie en doet hard je best, maar helaas het gaat wat minder hard dan je gehoopt had, terwijl de zomer al voor de deur staat. Herken je die constante focus op progressie? Dan val jij ook in deze fout, want veel sporters overschatten namelijk wat ze kunnen bereiken in een korte periode en onderschatten wat ze kunnen bereiken in een lange periode. Als je gewoon gedisciplineerd blijft en de juiste oefeningen blijft doen, komt het uiteindelijk dat atletische lichaam vanzelf.

2. Je traint zonder warming-up

Misschien ben je iemand die vanuit de kleedkamer gelijk doorgaat naar het krachthonk. Je wilt zo snel mogelijk aan de slag met de zware gewichten.  Als je dit herkent, dan moeten we je mededelen dat het goed is om eerst een warming-up te doen. Je kan op verschillende manieren cardio oefeningen doen.  Je kan fietsen, hardlopen, maar je kan ook met burpees aan de slag. Met een goede warming-up, kun je je spieren opwarmen en ervoor zorgen dat er sneller zuurstof bij je spieren terecht komen. Meer zuurstof bij je spieren zorgt ervoor dat je trainingen effectiever worden.

Te zwaar sporten

3. Niet letten op het aantal herhalingen

Het is bij fitness niet alleen belangrijk om het juiste gewicht te kiezen, maar ook om te kiezen voor de juiste aantal herhalingen. Bodybuilders doen vaak oefeningen met 8 tot 12 herhalingen. Dit is zwaar genoeg voor kleine scheurtjes in de spieren, maar zorgt er ook voor dat je in spiermassa aankomt.

4. Je neemt niet genoeg rust

Je wilt graag zo snel mogelijk een droomlichaam, het is daarom verleidelijk om zoveel mogelijk te gaan trainen. Maar helaas is dit is geen goed idee. Het is namelijk zo dat je spieren de kans moeten hebben om te herstellen en daarvoor heb je rust nodig. Zorg daarom dat er minimaal een dag tussen je training sessies zit of wissel de delen van je lichaam die je traint steeds af. Dus de ene dag je benen en de andere dag train je je armen.

5. Je hebt je trainingsschema niet goed genoeg aangepast

In het begin zal je fitness routine natuurlijk een pittige uitdaging zijn. Als je het goed aanpakt kom je op een punt dat je lichaam gaat wennen aan de zware oefeningen. Wanneer je niet op tijd je oefeningen aanpast, dan zul je op een gegeven moment niet meer echt gespierder worden en moet je je fitness routine op een bepaalde manier aanpassen om je spieren weer te prikkelen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld meer reps in je oefeningen te gooien, maar het is ook een goed idee om te trainen met meer gewicht zodat je spieren weer worden uitgedaagd.