Afvallen met schaken

Schaken is een activiteit die om zeer veel hersenactiviteit vraagt. Rustam Kasimdzhanov verloor 7,7 kilo na het winnen van een wereldkampioenschap schaken in 2004. Amerikaans kampioen Fabiano Caruana vertelde dat hij ooit 4,5 had verloren tijdens zijn toernooien. Bekende schakers nemen ook vaak koks en trainers mee om hun gewicht op peil te houden. Schaakkampioen Magnus Carlsen heeft momenteel een olympisch trainer die hem een professioneel trainingsschema voorschrijft en een eigen kok die met hem meereist en op zijn voeding let. Absoluut een topsport dus.

Nog steeds is het natuurlijk belangrijk om in beweging te blijven. Zitten met schaken zorgt misschien voor het verbranden van calorieën, maar het is natuurlijk ook gezond als je af en toe even gaat hardlopen of naar de sportschool gaat. Maar hoe is het nou mogelijk dat je calorieën kunt verbranden door alleen te zitten? Stand up comedian en podcastmaker Joe Rogan zal daar het volgende over vertellen in The Joe Rogan Experience. Zie de video hieronder:

Hoe kan dat dan?

“Iedere intellectuele bezigheid kost energie, bij schaken is dat nog heftiger”, zegt Chris de Zeeuw, hoogleraar neurowetenschappen aan het Erasmus MC tegen de NOS. “In zo’n stresssituatie komt extra adrenaline vrij, dat kan heel intensief zijn. Dat is hetzelfde als wanneer je een zeer emotionele dag hebt gehad. Bij schaken onder stress is de activiteit van het brein veel hoger dan in rust en verbruik je extra energie.” Volgens Chris wordt er geschat dat een schaker op topniveau zo’n 1.000 kilocalorieën verbrandt per wedstrijd. Op een dag van een schaaktoernooi worden zo’n 6 wedstrijden gespeeld, 6.000 calorieën dus.

Het verbranden van dit aantal calorieën heeft vooral te maken met de stressdosis tijdens deze wedstrijden. Stress zorgt voor een versnelde ademhaling, verhoogde bloeddruk en een verhoogde spiercontractie. Dat kost natuurlijk best wel veel energie. Het is dus inderdaad wel mogelijk om calorieën te kunnen verbranden met schaken, maar doe dit dan wel op een hoog niveau. Zie dit maar als een teken om snel te beginnen als pro schaker.

Wil jij kilo’s verliezen? Bekijk dan de beste sporten om af te vallen.