Waarom is water drinken zo goed voor je?

Het wordt mensen sterk aangeraden om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Water is namelijk een van de belangrijkste elementen voor het menselijk lichaam. Zo helpt het je met het vervoeren van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen in je lichaam. Daarnaast helpt het ook bij het reguleren van je lichaamstemperatuur.

Wanneer je elke dag voldoende water drinkt, blijft je lichaam goed gehydrateerd. Ook zorgt het voor meer energie, een betere huid, een betere concentratie en een gezonder gewicht. Het speelt een belangrijke rol bij de leverfunctie. Het drinken van voldoende water zorgt er namelijk voor dat de giftige stoffen in je lichaam sneller oplossen en hierdoor dus makkelijker uit je lichaam verdwijnen. Een gehydrateerde lever zorgt voor een betere gezondheid en vermindert daarnaast ook nog eens het risico op leverproblemen. Ook helpt voldoende water drinken om overtollige vet in de lever te verminderen, wat een risicofactor voor leverziekten is.

Bruiswater en plat water: wat is de gezondste optie?

Steeds meer mensen drinken bruiswater. Zo zijn er apparaten te koop waarmee je zelf een fles bruiswater kan maken en bestaan er zelfs kranen waar bruiswater uit komt. Maar is bruiswater even gezond als plat water? Bruiswater bevat koolzuur en wordt gemaakt door kooldioxide op te lossen in normaal water (plat water). In de winkels zijn er vele verschillende soorten bruiswater te koop en sommige verschillen erg van elkaar. Zo bevat de ene variant meer calorie├źn dan de andere en soms worden er ook suikers aan toegevoegd. Daarom moet je bij aankoop altijd goed het etiket lezen en kun je de soorten met natrium, fructose-glucosestroop of kunstmatige zoet- en smaakstoffen beter vermijden.

Puur bruiswater is daarom dan ook de gezondste keuze. Bruiswater schijnt goed te zijn voor je spijsvertering. Uit een twee weken durend onderzoek onder veertig mensen die een beroerte hebben gehad verdubbelde de stoelgangfrequentie zelfs bij de personen die bruiswater dronken. Deze deelnemers hadden ook minder last van constipatie. Vanwege de koolzuur is het voor mensen die vaak last hebben van diarree wel aan te raden om plat water te drinken.

Verder is bruiswater net zo hydraterend als normaal water en er is dan ook geen wetenschappelijk bewijs dat bruiswater slecht is voor je gezondheid. Het verschilt dus eigenlijk per persoon of bruisend water wel of niet voor je werkt. Voor de mensen die last krijgen van hun maag of darmen na het drinken van bruiswater is het dus beter om gewoon water te drinken, maar bruiswater is als je voor de pure variant kiest, net zo gezond als plat water.