Het Britse experiment over inkomsten en uitgaven

In het experiment worden er dertig Britten uit de arme delen van Engeland geplukt. Vijftien deelnemers komen uit het Londense stadsdeel East-Finchley en vijftien deelnemers uit Jarrow, een arme gemeente in het noordoosten van Engeland. De deelnemers krijgen elke maand zo’n €1.853 euro op hun rekening gestort. Vanuit hier willen de onderzoekers bekijken wat hun gedrag de deelnemers gaan tonen. Het bedrag wat de Britten toegeschoven krijgen, noemen ze het basisinkomen. Hiervoor hoef je niets te doen om het te krijgen.

Onderzoekers zijn dus benieuwd wat voor gedrag de deelnemers gaan tonen. Gaan de deelnemers er nog werk langs zoeken? Of gaan ze puur op dit geld leven? De Britten krijgen het basisinkomen voor twee jaar lang.

Britten voeren heel opmerkelijk experiment uit met basisinkomen van €1850 per maand

Dit ‘salaris’ is een substantieel bedrag

Will Stronge, de baas van het bedrijf dat dit experiment bedacht heeft, vertelt in The Guardian: “Het is een substantieel bedrag. Een universeel basisinkomen dekt normaal gesproken de basale behoeften van mensen, maar we willen zien welk effect dit onvoorwaardelijke bedrag heeft op de fysieke en geestelijke gesteldheid van burgers. Of ze ervoor kiezen om te werken of niet.”

Het basisinkomen is populair onder de Britten

Voornamelijk tijdens de lockdown kregen veel mensen in het Verenigd Koninkrijk een basisinkomen. Sindsdien werd het dan ook steeds populairder. Toen bleken ook 170 parlementariërs vóór het basisinkomen te zijn. Dit heeft allemaal te maken met de armoede in Engeland. Heel veel mensen zitten daar thuis die arbeidsongeschikt zijn. Zelfs mensen die wél werk hebben kunnen steeds moeilijker rondkomen.

Heb jij het ook moeilijk door geld gebrek? Lees hier dan vijf manieren om je inkomen te vergroten.