The Walk-In is een aanrader voor fans van misdaadseries

In de eerste twee afleveringen van de serie wordt het verhaal van Robbie Mullen en Matthew uitgelegd. Robbie voelt zich boos omdat zijn islamitische collega’s tijd krijgen om te bidden, terwijl hij moet blijven werken. Zijn online activiteiten vergroten zijn frustratie en haatgevoelens.

Matthew, aan de andere kant, heeft zijn racistische gevoelens overwonnen en leidt nu een anti-haatgroep genaamd Hope Not Hate. De twee komen met elkaar in contact wanneer Robbie besluit informatie aan Matthew door te spelen, omdat hij het niet eens is met de plannen van zijn mede-NA-leden. Dit zet een spannend spel in gang, en beide mannen worden achterdochtig.

De serie laat goed zien hoe paranoïde ze worden, niet alleen tegenover anderen, maar vooral tegenover elkaar. Ze hebben immers samengewerkt met hun vijand in de hoop niet te worden bedrogen. Dit wordt nog ingewikkelder wanneer Robbie bij Matthew en zijn gezin intrekt en hun relatie steeds gecompliceerder wordt.

De serie besteedt ook aandacht aan belangrijke gebeurtenissen en personen, zoals de moord op minister Jo Cox en de veroordeling van rechts-extremist Jack Renshaw, om de context te begrijpen. Dit kan verwarrend zijn voor mensen die deze gebeurtenissen niet kennen, maar de serie neemt de tijd om alles uit te leggen.

Een indrukwekkend aspect van de serie is hoe echte en geënsceneerde nieuwsberichten naadloos worden vermengd. Het acteerwerk is van hoge kwaliteit, zelfs voor kleine rollen, wat de kijkervaring verbetert.

Vanaf aflevering drie verschuift de focus van de serie naar de deradicalisering van Robbie en lijkt het bijna een excuus te zoeken voor zijn gedrag. Hierdoor lijken de acties van andere leden minder intens. De serie lijkt soms te vergeten dat het niet nodig is om vergiffenis te vragen voor de personages. Dit kan afbreuk doen aan de intensiteit en frustratie opwekken, vooral in de context van een rechtszaak.

Critici en ‘normale’ kijkers zijn lovend

“The Walk-In” voelt meer als een biografische film over deradicalisering dan als een diepgaand onderzoek naar extreem rechts. Hoewel het een waarschuwing biedt, had de serie wellicht nuanceert kunnen zijn. IMDb geeft de serie 7.3/10 sterren. Ook de ‘normale’ kijkers reageren positief, vooral over de acteerkunsten van Stephen Graham.

Hieronder de trailer van The Walk-In:

 

Ben je fan van dit genre? Bekijk dan ook de beste misdaadseries volgens IMDb.