Wat is de bristle reaction?

Iedereen op het internet heeft het er over: de bristle reaction. De term is maar liefst 2,8 miljoen keer opgezocht op de zoekmachines van Google. In Amerika wordt er veel meer over het onderwerp gesproken, maar hier in Europa is het nog niet zo bekend. Tijd om daar verandering in te brengen.

Wat houdt de bristle reaction in? Het kan heel vervelend zijn, aangezien het gaat om het terugdeinzen door een fysieke aanraking van je partner. Dat is natuurlijk niet fijn. Kan dat echt slecht zijn voor je relatie en wat kan je eraan doen? De bristle reaction is een onvrijwillige reactie volgens therapeuten. Ondanks dat de reactie heel onschuldig is, kan het zorgen bij beide partners voor verwarring en onzekerheid. Maar waarom gebeurt het dan weleens?

bristle reaction

In vergelijking met de honeymoon fase, kan het aantal fysieke aanraking gedurende relatie afnemen. Dat is heel normaal, dus je hoeft niet te stressen. Als je echt zin hebt, dan laten jullie dat wel merken door elkaar aan te raken. Jullie kennen elkaar zo goed, dat jullie (hopelijk) weten wanneer de ander zin heeft en wat de ander fijn vindt. Maar ondanks dat jullie elkaar door en door kennen, kun je als partner niet altijd vertrouwen op elkaars non-verbale communicatie. Dat kan uiteindelijk spanning veroorzaken in jullie relatie.

Is deze terughoudendheid voor intimiteit slecht voor je relatie?

Kortom: het komt allemaal voort uit gebrek aan communicatie in een relatie. Of is het echt een breuk in jullie relatie? Dat is het niet. De key voor dit probleem is praten met elkaar. Het is belangrijk om respect te tonen en te laten zien dat je hieraan wil werken. Het is niet schadelijk voor je relatie, mits jullie beiden eraan willen werken. Therapeuten geven een aantal tips waarmee jullie de bristle reaction kunnen overwinnen:

1. Vraag je partner woorden te gebruiken voor een avontuurtje in de slaapkamer

Het verrassingselement is een van de belangrijkste oorzaken van de bristle reaction. Daarom moet je aan je partner vragen of hij of zij in woorden duidelijk wilt maken als diegene zin heeft. Dit zal meer duidelijkheid brengen, dan het duidelijk proberen te maken met een aanraking. Geef gewoon aan wanneer je wel of geen zin hebt in de ander.

2. Zorg voor meer fysieke aanrakingen op een dag

Nee, dat betekent niet dat jullie aan elkaar moeten hangen. Fysieke aanraking wordt vaak geassocieerd met een steamy partijtje, maar je kan dit loskoppelen door elkaar juist vaker aan te raken door bijvoorbeeld vaker een kus te geven, te knuffelen, te masseren en elkaar lekker te kriebelen. Het zijn aanrakingen die je als partners van elkaar nodig hebt.

3. Vertel je partner wat je fijn vindt

Als jij degene bent die last heeft van de bristle reaction, dan kan het zijn dat je niet op een fijne manier of plek wordt aangeraakt. Niet iedereen vindt een tik op de bil of een aai over de schouder fijn. Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn. Ook hier is het de kunst om met elkaar te bespreken hoe je het wel fijn vindt om aangeraakt te worden.