De oorsprong van het beste geluid

Op zo’n uur rijden van Londen ligt het verrassende stadje Brighton. Gezellig aan de kust, typisch Brits, vol met mannelijke whiskybarretjes en met een rijke audio-historie. In het badplaatsje Worthing (nabij Brighton) worden namelijk ’s werelds beste speakers van A tot Z geproduceerd, door de Britse geluidsexpert Bowers & Wilkins.

Hoewel Bowers & Wilkins nu een wereldwijd bedrijf is, begon John Bowers met zijn vriend Roy Wilkins in de jaren ’60 achterin een kleine electronica winkel met handgemaakte luidspreker-systemen. Hij streefde naar een zo transparant mogelijke reproductie van opgenomen geluid en richtte in 1966 de fabriek B&W Electronics in Worthing op. De rest is geschiedenis.

Bowers Wilkins fabriek
De Bowers & Wilkins fabriek

Datzelfde jaar werd de eerste commerciële luidspreker gebouwd, de P1. Met een reeks aan nieuwe luidsprekers en de daarbij behorende innovaties wist Bowers & Wilkins zich iedere keer weer te overtreffen. De luidsprekers werden alsmaar stijlvoller – te beschouwen als een echt design item – en het geluid beter en beter.

Bowers & Wilkins streeft naar true sound

Bij het ontwikkelen van nieuwe speakers wordt niet gekeken naar toevoegingen om het geluid ‘sterker’ te maken, maar juist naar het verminderen van wat er verloren gaat. Zo komen ze steeds dichterbij het echte geluid; het geluid zoals het hoort te zijn.

​The best loudspeaker isn’t the one that adds the most, it’s the one that loses the least. – John Bowers

Wij brachten een bezoek aan de belangrijkste Bowers & Wilkins fabriek, welke nog steeds in Worthing te vinden is, en mochten met eigen ogen (en oren) aanschouwen hoe de Britse geluidsexpert te werk gaat. Wat er direct tussenuit springt, is de aandacht voor detail. Wanneer er ook maar één klein foutje wordt opgemerkt bij een product, wordt deze gelijk aan de kant gezet om het vervolgens te herstellen. Niets, maar dan ook echt helemaal niets, wordt over het hoofd gezien.

We zeiden het al eerder: de producten worden van A tot Z gebouwd in deze fabriek. Van het samenvoegen van verschillende lagen hout en de vormgeving van de producten tot de gedetailleerde tweeters en de opvallende luidsprekers.

Speaker vormgeving
De uiteindelijke behuizing komt steeds dichterbij
Speakers spuiten
Ze krijgen een kleurtje
Speakers
De 800 Serie Diamond; ready to go

Na het indrukwekkende productieproces te hebben aanschouwd, was het tijd voor het echte werk: de studio in. Na alle aandacht voor detail in de fabriek konden we niet wachten om het resultaat te horen. Er waren verschillende ruimtes zorgvuldig samengesteld waarin we het geluid in optima forma konden ervaren. Van een intieme studio met de speakers van de 600 Serie tot een bioscoopzaal met waanzinnige Custom Theater modellen.

Bowers & Wilkins speaker

Toen er op ‘play’ gedrukt werd, vielen onze monden open van verbazing. Muziek ervaarden wij nog niet eerder in zo’n pure vorm. Geluid met zo weinig ruis dat je haast niet kon geloven dat het uit een speaker kwam. Er werd een opname van een concert afgespeeld en toen we onze ogen sloten, hadden we het gevoel dat we daadwerkelijk bij dat concert aanwezig waren. Het voelde niet alsof het geluid recht voor je neus uit de luidsprekers kwam, maar vanaf een aantal meter hoog op een podium, uit een microfoon.

speaker Bowers & Wilkins

Abbey Road naar je eigen woonkamer

Voor degenen die niet helemaal bekend zijn met Abbey Road Studios; het is een opnamestudio in Londen waar diverse bekende artiesten hun top hits hebben opgenomen. Niet alleen bekend door de opnames van Oasis, Pink Floyd en The Spice Girls, maar voornamelijk als de opnamestudio voor The Beatles. De studio werd alsmaar populairder toen The Beatles hun album ‘Abbey Road’ uitbrachten. Je weet wel, het album met het iconische zebrapad op de albumhoes.

Sinds 1988 maakt Abbey Road Studio’s gebruik van de Bowers & Wilkins speakers. Tot de dag van vandaag zet deze samenwerking zich voort en vind je hier de 800 Diamond Speaker.

Geluid als doorslaggevend aspect in films en series

Bowers & Wilkins is de wereldwijde marktleider op het gebied van premium luidsprekers. Zo vind je de high-end speakers in veel hoogwaardige producten, van de meest luxe auto’s tot aan de dikste televisies. Philips TV en Bowers & Wilkins hebben hun handen ineengeslagen om de bioscoopervaring naar jouw woonkamer te brengen. Het resultaat: de Philips TV OLED+ 984. Tijdens deze trip kregen wij de kans om de waanzinnige televisie te checken – en we werden helemaal omver geblazen.

De expertise van beide bedrijven zorgt voor een crème de la crème-combinatie van beide werelden. De waanzinnige beeldkwaliteit van Philips TV samen met de geluidsexpertise van Bowers & Wilkins; wat kan een man zich nog meer wensen?

oled 984 TV

De Philips TV OLED+ 984 is een resultaat van echt vakmanschap. Zo zien we niet alleen de stijlvolle en krachtige soundbar, maar ook de kenmerkende ‘Tweeter on Top’ waarmee Bowers & Wilkins al sinds het jaar 1977 de hoogste tonen weet te bereiken. Dat echt goed geluid zo’n effect kon hebben op de algehele beleving, dat hadden we nooit gedacht.

Hoewel een exacte reproductie van echt geluid nooit bereikt zal worden, komt Bowers & Wilkins er heel dicht bij. En goed nieuws: het beste moet nog komen.