Bill Gates aanraders

Je kunt je tijd op allerlei manieren besteden. Gamen, Netflixen of terrasjes pakken. Om maar wat te noemen. Doe vooral waar je zin in hebt, maar of je daar heel veel wijzer van wordt is punt twee. Boeken lezen, daar steek je wat van op. Bill Gates geeft je een duwtje in de juiste richting met zijn aanraders.

De Keuze

Dit boek geldt als memoires en is als een gids voor het verwerken van een trauma. Eger was pas zestien toen ze met haar gezin naar het beruchte Auschwitz werd gedeporteerd. Nadat ze de terreurdaden van de Nazi’s daar in Polen had overleefd, verhuisde ze naar de Verenigde Staten en werd ze therapeute. Bill Gates schrijft: “Haar unieke achtergrond geeft haar een geweldig inzicht en ik denk dat veel mensen op dit moment troost zullen vinden in haar suggesties voor het omgaan met moeilijke situaties.”

De Keuze

Haal De Keuze hier.

Wolkenatlas

Wolkenatlas is alleen al door zijn structuur uniek. Het plot zelf is dan ook lastig uit te leggen, omdat het uit zes onderling samenhangende verhalen bestaat die eeuwen na elkaar plaatsvinden. Een avontuurlijke reisjournaal uit 1850 van notaris Ewing. De hilarische brieven van de musicerende oplichter Frobisher. De thriller van roddeljournaliste Luisa Rey. De krankzinnige lotgevallen van uitgever Cavendish. Het vraaggesprek met de kloon Sonmi-451 en het laatste verhaal speelt zich af op de afgrond van het menselijk bestaan. “Als je in de stemming bent voor een echt meeslepend verhaal over de beste en slechtste van de mensheid, denk ik dat je er net zo in opgaat als ik”, aldus Billie.

Wolkenatlas

Haal Wolkenatlas hier.

De rit van mijn leven

Volgens Bill Gates is dit een van de beste ‘business-boeken’ die hij in tijden heeft gelezen: “Of je nu op zoek bent naar zakelijke inzichten of gewoon iets vermakelijks wil lezen, ik denk dat iedereen zou genieten van zijn verhalen over het toezicht op Disney tijdens een van de meest transformerende tijden in zijn geschiedenis.” Van 2005 tot begin 2020 was Bob Igor de CEO en voorzitter van The Walt Disney Company. Hij blikt in De rit van mijn leven terug op deze razendsnel veranderende tijden en hoe het was om aan het roer te staan van een van ’s werelds meest toonaangevende (media)bedrijven.

De rit van mijn leven

Haal De rit van mijn leven hier.

The great influenza

We zitten momenteel in een tijd van ongekende onzekerheid. Maar als je op zoek bent naar een historische vergelijking, komt de pandemische invloed van 1918 redelijk in de buurt. Op het hoogtepunt van WOII brak het meest dodelijke griepvirus uit de geschiedenis waarbij wereldwijd maar liefst 100 miljoen mensen omkwamen. Het doodde meer mensen in vierentwintig maanden dan AIDS in vierentwintig jaar, meer in een jaar dan de Zwarte Dood in een eeuw. Volgens Gates leert Barry je bijna alles wat je moet weten over een van de dodelijkste uitbraken in de menselijke geschiedenis.

Bill Gates

Haal The great influenza hier.

Hoe de economie de wereld kan redden

Banerjee en Duflo hebben vorig jaar de Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen gewonnen en ze zijn volgens Gates de twee slimste economen die vandaag de dag bezig zijn met het vak. Immigratie en ongelijkheid, globalisering en ingrijpende technologische veranderingen en het steeds sneller opwarmende klimaat: het speelt rondom de hele aardkloot. De middelen om deze uitdagingen te lijf te gaan bestaan al volgens hun al, wat nog ontbreekt zijn de ideeën waarmee we deze middelen gezamenlijk én juist te kunnen inzetten. In Hoe de economie de wereld kan redden beschrijven ze de ongelijkheid en politieke verdeeldheid in de wereld door zich te concentreren op de meer welvarende delen van de wereld, met name de Verenigde Staten.

Economie

Haal Hoe de economie de wereld kan redden hier.