Wat zijn goede tantra-oefeningen?

De belangrijkste vraag is niet zozeer wat tantra kan toevoegen aan je seksleven, maar eerder waarom dat het geval is. Tantra is in feite niks meer dan een filosofische benadering van intimiteit. Je voegt daardoor een totaal nieuwe dimensie aan je seksleven toe waardoor je, theoretisch in ieder geval, een rijker seksleven hebt. Plat gezegd: van goede seks word je slimmer. Aan de hand van vijf tantra-oefening – het zijn immers geen standjes – laten we je zien hoe je ervoor zorgt dat je seksleven een ongekend hoogtepunt bereikt.

Oefening 1: bewust worden van de ruimte

Akkoord, het gaat wat ver om te zeggen dat je niet zou weten waar je bent, maar het gaat nu om bewustwording. De slaapkamer (op elke andere ruimte waar je intiem wilt zijn) zou een heilige plek moeten zijn. Dat klinkt mysterieuzer dan het in feite is, maar doe je best. Kaarsen en wierook helpen prima en wil je het echt goed aanpakken, zoek dan even naar new age muziek om de sfeer nog meer te verhogen. Neem de tijd om de uitgekozen plek helemaal van jou te maken en op je in te laten werken. Op die manier is niet alleen de daad een intiem moment, maar wordt ook jouw aanwezigheid een intieme factor.

tantra betere seks

Oefening 2: Versterk de emotionele band

Veel makkelijker gaat het niet worden, het is nu echt een kwestie van je partner recht in de ogen aankijken. Dat klinkt eenvoudig, maar probeer het maat eens vijftien seconden vol te houden. De neiging om weg te kijken zal alleen maar toenemen. Lukt dat, probeer het dan vijf minuten vol te houden. Gewoon elkaar recht aan blijven kijken. Dit verhoogt niet alleen de spanning, het zorgt ook voor het versterken van de emotionele band. Bijkomend voordeel: de oefening helpt je om je volledig af te sluiten van de buitenwereld. Dat verbetert niet alleen de ervaring van de intimiteit tussen jullie beiden, het zorgt er ook voor dat alle zorgen van je afglijden. Het is op die manier in de meest letterlijke zin een moment van jullie beiden.

Oefening 3: Masseren en strelen

Goed, het lijkt wellicht niet op de meest filosofische benadering van de intimiteit, maar het effect is wel waanzinnig. Nadat je elkaar lang hebt aangekeken, is het tijd voor meer fysieke actie. Neem de tijd om elkaar aan te raken en te masseren. Hiervoor gebruik je lange, aandachtige bewegingen. Beperk je niet tot een gebied van het lichaam van je partner, maar leg de focus op het hele lichaam. Op die manier ervaar je wat de aanrakingen met je partner doet en hoe erop wordt gereageerd. Het is zonder twijfel de beste manier om elkaars lichaam letterlijk van top tot teen te ontdekken.

Oefening 4: Mindfulness in de slaapkamer

Mindfulness is helemaal hip en ja, ook dit komt uit de wereld van tantra. Let op, je maakt nu in feite een sprong in het diepe, want dit is dus echt iets voor de gevorderde. Ben je nog steeds bezig om tantra te ontdekken, schaam je niet, lachen mag! Dat gezegd hebbende is het wel belangrijk om het serieus te benaderen. In deze oefening gaat het om de intimiteit. Sta naar elkaar toe, kijk elkaar aan en druk jouw lippen op de hare. Open de mond en stem de ademhaling op elkaar af. Jij ademt in, zij ademt uit en vice versa. Doe het wel subtiel en niet te snel anders krijg je het al snel benauwd. Geloof ons, op die manier ervaar je een vorm van intimiteit die onvergelijkbaar is.

betere seks relatie door tantra

Oefening 5: Richt je op elkaar, niet op het orgasme

Heb je een langdurige relatie, dan is de kans groot dat de routine de zaak verpest. Je weet van elkaar wat je lekker vindt en ook wat niet. Je seksleven wordt dan al snel een verplicht nummer en dat is nou net niet de bedoeling. Dan gaat het vaak al lang niet meer om de intimiteit, maar om de seks en dat is, hoe vervelend ook, een stuk minder spannend. Dat is precies waar tantra aan tegemoet komt. Het gaat namelijk niet om de daad of het seksuele hoogtepunt, maar ook het verlangen naar elkaar op te bouwen. Gewoon door de spanning op te voeren zonder gericht te zijn op de daad of op het einddoel. Intimiteit zou het einddoel moeten zijn en niet het orgasme. Uiteindelijk is juist dat de beloning van de verbinding tussen jullie.