Beste Tom Hanks films volgens IMDb

De vijf films die hieronder staan zijn gerangschikt op hun IMDb-scores. De bekendste rollen van Tom Hanks die niet in de lijst staan hieronder moeten nog wel even genoemd worden. Het gaat om films als Captain Phillips, Bridge of Spies, Catch Me If You Can, Sully, The Post en The Da Vinci Code. Als je deze toptitels ziet staan kun je concluderen dat de klasse van Tom Hanks keer op keer bewezen is. Welke vijf Hanks producties zijn nog beter dan de films hierboven?

The Green Mile Tom Hanks

5. Toy Story (IMDb: 8,3)

We beginnen de lijst met een animatiefilm genaamd Toy Story. Ieder kind dat geboren is na 2000 heeft deze films talloze keren gezien en is ermee opgegroeid. Het personage waarvan Hanks in Toy Story de stem inspreekt is Woody, een speelgoed cowboy. De Disney-Pixar film was zo’n succes dat Hanks later mocht terugkeren voor de vervolgen om dezelfde stem weer in te spreken. De laatste Toy Story is, deel vier inmiddels, is vorig jaar verschenen.

 

4. Return with Honor (IMDb: 8,3)

Nummer vier op de lijst heeft dezelfde score als de film hierboven, dus het gaat hier eigenlijk om een gedeelde vierde plaats. Alleen is Return with Honor (1998) geen tekenfilm, maar een documentaire. Tom Hanks begeleid met zijn stem als voice-over het verhaal over Amerikaanse piloten tijdens de Vietnamoorlog. De piloten worden in hun vliegtuig uit de lucht geschoten en worden zo krijgsgevangene. De documentaire beidt de kijker nieuwe perspectieven over het leven als krijgsgevangene.

 

3. The Green Mile (IMDb: 8,6)

Op drie staat The Green Mile. De film werd in 1999 geregisseerd door Frank Darabont, die bekend is van meerdere gevangenisfilms als Shawshank Redemption en The Mist. Het verhaal is gebaseerd op een boek van schrijver Stephen King en gaat over cipier Paul Edgecomb, gespeeld door Tom Hanks. De gevangenisbewaker denkt terug aan zijn tijd op ‘dead’s row’, waar hij één gevangene met speciale helende krachten tegenkwam. De twee krijgen een speciale band en dat maakt het einde alsmaar ontroerender.

2. Saving Private Ryan (IMDb: 8,6)

Het silver gaat naar een oorlogsfilm uit het jaar 1998: Saving Private Ryan. In de tijd van de tweede wereldoorlog gaat een groep Amerikaanse soldaten na de slag om Normandië achter vijandelijke linies. Daar zoeken ze naar een geallieerde soldaat die zijn commando is kwijtgeraakt. Hanks speelt de kapitein van de zoekende groep, genaamd Captain Miller. Hanks werd genomineerd voor ‘beste acteur’, maar kon de prijs helaas die keer niet in de macht slepen.

1. Forrest Gump (IMDb: 8,8)

“Run Forrest, Run!” – dat is een uitspraak die je wellicht bekend in de oren klinkt. Die komt uit de nummer één in deze rangschikking: Forrest Gump. Tom Hanks werd voor zijn hoofdrol, met een gelijknamig hoofdpersonage als de titel, genomineerd voor een Oscar en won. De film speelt zich af in tijden van Watergate, Kennedy en Johnson en de Vietnamoorlog door de ogen van een man met een IQ van 75. Met zo’n IQ word je geconstateerd met Borderline. Je wordt ontroerd door het personage en de manier waarop hij terugverlangt naar zijn jeugdliefde.