Welke podcast moet je luisteren?

Wanneer je aan een (reeks) podcast(s) begint, wil je natuurlijk een onderwerp horen waar je daadwerkelijk interesse in hebt of waar je meer over wilt weten. Het is daarom verstandig om eerst te zoeken op onderwerp, voordat je zomaar een podcast opent en gaat luisteren. Elke podcast is anders en de presentator moet je fijn vinden, wel of niet. Er zijn in 2020 een aantal podcasts die veel werden beluisterd en goed zijn beoordeeld. We hebben die voor je verzameld, zodat niet meer zelf hoeft te zoeken naar de perfecte podcast.

1. Met nerds om tafel

Word jij door vrienden en familie gezien als een echte tech-nerd? Dan is deze podcast écht voor jou gemaakt. Heb je interesse in algoritmes en techniek? In deze podcast leer je heel veel over de techniek van toen en nu. Dit doen een aantal vaste presentatoren én elke week schuift er een ‘gast-nerd’ aan. Hilarische gesprekken met een Spa Rood (oftewel nerd-bier) on the side. Genieten en lachen geblazen tijdens het luisteren van deze podcast.

met-nerds-om-tafel-podcasts

 

2. Zelfspodcast

De zelfspodcast is écht een aanrader, aangezien hij ook de publieksprijs ‘Beste podcast’ kreeg. In de podcast nemen de twee presentatoren de actualiteit door en spelen daar goed op in. Zo gebruiken ze eigen verhalen en die van anderen om op een humoristische manier terug te kijken op wat er gebeurd is. En dat gaat wayback, zelfs over hun tijd bij de prominente studentenvereniging in Rotterdam. Het is niet voor niets de beste podcast van 2020.

zelfspodcast-spotify-podcasts

 

3. De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP)

Jeugdliteratuur, daar gaat deze podcast over. Dus ben je helemaal fan van de kinderboeken die nog in de kast staan? Of wil je wat extra inspiratie over wat je je kinderen moet voorlezen? In de podcast nemen twee recensenten je mee in een boek en het verhaal daarachter. Meestal interviewen ze dan ook een schrijver, illustrator, vertaler of uitgever. Ze bespreken elke podcast weer een ander boek of iets opvallends, daardoor is het lekker afwisselend.

de grote vriendelijke podcast

 

4. Taboe Talk

Overal waar een taboe op ligt, wordt besproken in deze podcast. Psychologe Roos Woltering gaat met een ervaringsdeskundige in gesprek om te kijken waar die taboes nou vandaan komen en wat wij er als maatschappij aan kunnen doen om deze te doorbreken. Je hoort persoonlijke verhalen en mooie oneliners in deze podcast, dus het is het luisteren meer dan waard.

Taboe Talk

 

5. Vullings en van der Wulp

Journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) weten als journalist natuurlijk als geen ander wat er zich in de wereld afspeelt. Maar ze hebben één gezamenlijke interesse: wat gebeurde er afgelopen week in Den Haag? Aan de hand van analyses, geruchten en voorspellingen brengen ze jou als luisteraar op de hoogte van wat er allemaal speelt in de Nederlandse politiek. Wil jij dus op de hoogte blijven van alle roddels? Luister dan deze podcast.

vullings podcasts

 

6. De Krokante Leesmap

Van al deze podcasts is deze podcast misschien nog wel het meest dynamisch. In de podcast neemt een trio je namelijk letterlijk mee het land in. Hierbij vertellen ze je het laatste nieuws uit die regio, de reden waarom je daar wilt zijn of juist de reden waarom je er niet wilt zijn. En elke week is erg afwisselend, omdat je van tevoren nog geen idee hebt welke kant ze op gaan.

de-krokante-leesmap

 

7. De plantage van onze voorouders

Waar bijna alle podcasts afwisselend zijn en elke week over iets anders gaan, is het bij De plantage van onze Voorouders-podcast nét even anders. Maartje Duin en Peggy Bouva onderzoeken de sporen van de familie van Maartje, omdat slavernij een grote rol speelde in het leven van haar familie. In 8 afleveringen onderzoeken ze dit, waarin ze onder andere ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Spannend tot in de laatste minuut.

de-plantage-van-onze-voorouders

 

8. De Rode Lantaarn

Ben je helemaal into sport? Dan is deze podcast een aanrader voor jou. Wie als laatste eindigt in het eindklassement noemen ze ‘de rode lantaarn’, daar komt de naam van de podcast in ieder geval vandaan. Het is dus een podcast met veel achtergrondinformatie over wielrennen en alles wat daaromheen bij komt kijken. Presentatoren Willem Dudok, Tim de Gier en Jonne Seriese kijken op de bank samen naar de laatste ontwikkelingen en houden je in de podcast op de hoogte.

de rode lantaarn

 

9. Groeivoer

Ben jij een ondernemer in hart en nieren en wil je alles van het vak te weten komen? Dan is Groeivoer de podcast iets voor jou. De naam zegt het al, ze leren je in de podcast écht om te groeien als ondernemer en/of als onderneming. Iedere podcast schuift er een andere presentator aan om te praten over zijn of haar expertise. Ondernemers klaar? Luisteren maar!

groeivoer podcast

 

10. PodBast

In de categorie ‘beste presentator’ won Bastiaan Meijer dit jaar de prijs. Met zijn podcast gaat hij het hele land door, om in gesprek te gaan met BN’ers. Want hoe zijn deze nou eigenlijk bekend geworden? En wat is het geheim achter hun succes?. Inmiddels heeft Bastiaan al behoorlijk wat bekende namen geïnterviewd, zoals Arjen Lubach en Frank Lammers. Zeker een aanrader om naar te luisteren.

podbast