Beste Nederlandse film op Netflix, volgens IMDb

Het aanbod van Netflix verschilt per land. Een deel van hun eigen content is wereldwijd beschikbaar – zoals ons eigen Undercover. De Nederlandse Netflix heeft behoorlijk wat Nederlandse films en series onder het aanbod zitten.  Al die titels hebben natuurlijk een score op IMDb. Dit is een cijfer dat een gemiddelde is van alle stemmen die door gebruikers van IMDb zijn toegekend aan een titel. Op basis daarvan valt een top 20 van hoogst scorende Nederlandse films te maken. De beste Nederlandse films op Netflix volgens IMDb vind je hieronder.

15. Publieke Werken

IMDb-rating: 6,7

Ken je het Victoria Hotel vlakbij Amsterdam Centraal? En dat huisje wat er direct naast staat ook? Want over dat huisje gaat de film Publieke Werken. Dat huisje was namelijk van vioolbouwer Walter Vedder. Eind 19de eeuw wil men namelijk beginnen met de bouw van de Victoria. Alles is geregeld, alleen Vedder is nog niet uitgekocht. En laat hij nu net voor geen goud van plan zijn zijn huisje op te geven. Onder andere Gijs Scholten-van Aschat in de rol van Vedder en Jacob Derwig en Rifka van Lodeizen zijn in deze film te zien.

 

14. Abeltje

IMDb-rating: 6,9

Deze kinderfilm staat op Netflix. Abeltje werd in 1999 voor een voor Nederlandse begrippen astronomisch budget van 9 miljoen gulden. Omgerekend is dat zo’n 4,4 miljoen euro, een bedrag dat de film ternauwernood terug verdiende. Abeltje krijgt een bijbaan als liftjongen. Onder geen beding mag hij op de groene knop drukken. Als hij dit in paniek toch doet, schiet Abel met lift en al het gebouw uit.

 

13. Minoes

Een klassiekertje van eigen bodem, ook deze staat op Netflix. Dit is de film geweest in 2001 waar Carice van Houten mee doorbrak in Nederland. Wisten wij veel dat zo ooit in een enorme serie als Game of Thrones zou komen te spelen. Hier speelt ze de titelrol, een poes die in een vrouw veranderd is. Ze komt in contact met journalist Tibbe de Vries, gespeeld door Theo Maassen.

IMDb-rating: 6,9

 

12. Brammetje Baas

IMDb-rating: 7,0

Ook de kinderfilm Brammetje Baas staat met als cijfer een 7,0 op Netflix. Bram is ontzettend slimme jongen in groep 3 die er een schrift met uitvindingen op na houdt. Omdat Bram zo slim is, kan hij moeilijk stilzitten en zich gedeisd houden in de klas. Hij verveelt zich gauw. En dat vindt zijn meester (René Groothof) maar niets. Gaat het Bram lukken zijn draai te vinden?

 

11. Tonio

IMDb-rating: 7,0

Deze film op Netflix is gebaseerd op het aangrijpende, autobiografische gelijknamige boek van schrijver A. F. Th. van der Heijden. Zijn boek diende eveneens als eerbetoon aan zijn Tonio. Tonio wordt op 22-jarige leeftijd nabij het Vondelpark door een auto geschept. De dood van zijn enige zoon liet een diepe impact achter bij de gevierde schrijver. In de film Tonio wordt hij vertolkt door Pierre Bokma, terwijl Rifka Lodeizen (Judas) zijn vrouw speelt.

 

10. Daglicht

IMDb-rating: 7,0

Deze film op Netflix heeft met rollen voor Angela Schijf, Fedja van Huêt, Monique van de Ven en Derek de Lint een Nederlandse sterrencast. De film wist een kwart miljoen bezoekers naar de bios te krijgen in 2012, wat veel is voor een Nederlandse speelfilm. Iris (Schijf) ontdekt dat ze een broer Ray (Van Huêt) heeft, die tot 20 jaar plus TBS veroordeeld voor de moord op zijn gezin en ze besluit uit te zoeken wat er gebeurd is.

 

9. De Boskampi’s

IMDb-rating: 7,1

Deze kinderfilm uit 2015 van Arne Toonen is gebaseerd op het boek van Marjon Hoffman. Rikkie’s vader Paul, gespeeld door Henry van Loon, is een boekhouder die gepest wordt door zijn collega’s en de kinderen in de buurt. Ook Rik wordt gepest, door de kinderen van Pauls collega’s. Als Paul een promotie krijgt, verhuizen ze naar een groter huis en gaat Rik naar een andere school. Dit keer gaat hij anders doen. Hij verandert zijn uiterlijk drastisch, zodat hij niet meer gepest gaat worden.

 

8. Michiel de Ruyter

Voor dat hij een drugsbaas en xtc-producent op een camping in België speelde, kroop Frank Lammers in de huid van een van de grootste zeehelden die de Nederlandse geschiedenis rijk is. Het was bijvoorbeeld onder leiding van Michiel de Ruyter dat de Nederlanders gedurende de Gouden Eeuw (17e eeuw) de Engelse vloot wist te verslaan. Ook onder andere Rutger Hauer in de rol van die andere zeeheld Maarten Tromp.

IMDb-rating: 7,1

 

7. Spijt!

IMDb-rating: 7,1

Zoals zoveel Nederlandse tienerfilms, is ook Spijt! uit 2013 van Dave Schram op Netflix is gebaseerd op een boek van de populaire jeugdschrijfster Carry Slee. Pesten en groepsuitsluiting spelen belangrijke rollen in deze film. Jochem zit in 2B. Hij wordt veelvuldig gepest en zelfs de gymleraar, die ook de mentor is, doet er weinig aan. De film haalde 3 miljoen euro, veel geld voor een Nederlandse film.

 

6. Bloed, Zweet en Tranen

IMDb-rating: 7,1

Met bloed, zweet en tranen wordt in deze film het levensverhaal van de Amsterdamse volkszanger André Hazes (sr.) verteld. We krijgen André’s leven door de jaren heen te zien, van zijn moeilijke jeugd met een alcoholistische vader met losse handen tot zijn eigen worstelingen met drank en roem. Martijn Fisscher vertolkt de oude Hazes, Hadewych Minis speelt zijn vrouw Rachel.

 

5. Riphagen

IMDb-rating: 7,2

Jeroen van Koningsbrugge speelt de titelrol van gangster Dries Riphagen in deze film. Deze Amsterdamse crimineel werd ook wel ‘Al Capone’ genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich aan bij de financiële inspectiedienst de Nazi’s en maakt hij jacht op Joodse onderduikers. Hij waant zich aantastbaar tot verzetsstrijder Jan van Liempd (Kay Greidanus) zijn vizier op Riphagen richt.

 

4. De Tweeling

IMDb-rating: 7,5

Deze film uit 2002 is een verfilming van het boek van Tessa van Loo. Tweelingzussen Julia en Sina groeien na de dood van hun ouders gescheiden van elkaar op, de een in Nederland, de ander in Duitsland. Na een periode van vijfitg jaar lopen ze elkaar per toeval tegen het lijf in een kuuroord. Onder andere Thekla Reuten is in deze film te zien.

 

3. Achtste Groepers Huilen Niet

IMDb-rating: 7,5

Dit is de verfilming uit 2012 van het gelijknamige boek op Netflix. In Achtste Groepers Huilen Niet laat de eigenzinnige Akkie haar hoofd kaalscheren voor de rol die ze heeft in de afscheidsmusical van groep 8. Kijk, dat is nog eens een fijn staaltje toewijding en method acting. Onder andere Hanna Verboom en Lieke van Lexmond zijn te zien in deze kinderfilm.

 

2. De Marathon

Meer Rotterdams dan De Marathon zal een film niet gauw worden. De film kent een onvervalste Nederlandse sterrencast met Frank Lammers, Stefan ‘Sinterklaas’ de Walle, Marcel Hensema, Mimoun Oaïssa en Martin van Waardeburg. Vier werknemers van autogaragebedrijf willen mee gaan doen aan de marathon van Rotterdam en een vijfde medewerker wordt hun coach. Zo makkelijk is het nog niet, want de mannen van middelbare leeftijd zijn bepaald niet in vorm te noemen.

IMDb-rating: 7,5

 

1. Zwartboek

IMDb-rating: 7,8

Hoe kon het ook anders. Hij is misschien wel de meest succesvolle Nederlandse filmregisseur aller tijden: Paul Verhoeven. Na jaren lang buitenlandse films gemaakt te hebben, keerde hij in 2006 terug naar Nederland om het Tweede Wereldoorlog-drama Zwartboek te maken. En met succes. Onder andere Carice van Houten, Thom Hoffman en Halina Reijn schitteren in deze film.

 

Liever andere Nederlandse films kijken? Met deze sites kun je gratis films kijken.