In 2020 werd de maximumsnelheid omlaag gehaald van 130 km/h naar 100 km/h tussen 6 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds. Overdag kun je dus niet het gaspedaal zomaar intrappen. De reden daarvoor is dat het beter zou zijn voor het milieu. Ondertussen heeft onderzoek al aangetoond dat heeft niet zoveel effect heeft als gehoopt.

 

Toch is er een reden om ook ’s avonds net iets langzamer te gaan rijden. Met de huidige brandstofprijzen is het namelijk een stuk voordeliger voor je portemonnee. Tien kilometer per uur langzamer rijden kan al grote voordelen hebben voor je brandstofkosten. Martien Visser, lector Energietransitie bij Hanzehogeschool, heeft het uitgerekend en plaatste het op Twitter.

Langer onderweg zijn door zachter rijden bespaart geld

Het kan op het eerste gezicht best een ingewikkeld grafiekje lijken, dus we leggen het even uit. Het zit hem namelijk niet in de afstand, maar in de reistijd. Wanneer je een afstand aflegt van 100 kilometer, doe je daar bij een snelheid van 130 km/h ongeveer drie kwartier over. Bij 100 km/h is dat al een uur. Rij je dit stuk vier keer per week, dan ben je aan het eind van de week een uur langer onderweg. Het langzamer rijden bespaart echter brandstof en dus houd je geld in je zak door een beetje van je tijd in te leveren.

Hoe harder je rijdt, hoe groter het verschil die tien kilometer per uur langzamer kan maken. Wanneer je 100 km/h rijdt in plaats van 110 km/h bespaar je 12 euro per uur dat je in totaal langer onderweg bent. 120 km/h rijden in plaats van 130 bespaart je 22 euro per uur extra reistijd. Wanneer je vijf dagen in de week van en naar je werk rijdt, kan dat heel wat kosten schelen.