Waaraan herken je een workaholic?

Werkverslaving of ook wel ‘workaholism’ genoemd, is het onvermogen om je werkleven uit te schakelen. Het wordt gedreven door de behoefte om status en succes te bereiken. Ook hebben degenen die aan een werkverslaving lijden de neiging om een ​​goed gevoel te krijgen van het krijgen van erkenning voor hun inspanningen en het voltooien van een taak. Aan de onderstaande punten kan jij een workaholic herkennen.

 

1. Je werkt meer dan bedoeld

Als je merkt dat je je lunchpauze overslaat en ’s avonds lang door gaat, is dit een duidelijk teken dat je te veel druk op jezelf legt. Wanneer je in dezelfde ruimte werkt waarin je woont, kan het bijzonder moeilijk zijn om grenzen te stellen en te weten wanneer je moet stoppen met werk.

 

2. Overmatig alcoholgebruik

Uit het onderzoek van Delamere blijkt dat één op de vier volwassenen het afgelopen jaar tijdens de meer alcohol heeft gedronken. Aangezien we weer meer thuis werken, bestaat de mogelijkheid dat deze trend zich opnieuw voordoet. Als je de drang voelt om elke avond een fles open te trekken, kan dit een teken zijn dat je alcohol gebruikt als een een relax moment na (te) lange werkdagen.

 

3. Je gebruikt werk om aan je problemen te ontsnappen

Mensen gebruiken hun verslavingen als uitlaatklep om te ontsnappen aan wat ze in hun leven doormaken. Workaholics hebben de neiging om met hun neus in hun werk te duiken om zichzelf af te leiden van de problemen die zich in hun leven voordoen.

ben ik een workaholic

4. Je hebt moeite met slapen

Doordat de geest overdag zo alert is, hebben mensen met een werkverslaving de neiging om aan slapeloosheid te lijden. Dit komt vaak voor wanneer iemand in dezelfde slaapkamer werkt als waarin hij slaapt.

 

5. Niet werken geeft je stress

Als het ’s avonds of in het weekend wordt en je je gespannen voelt omdat je niet werkt, is dit een belangrijk teken dat je een workaholic bent. Dit gevoel komt meestal voort uit schuldgevoelens omdat je je niet altijd aan je werk kunt wijden. Relax. Neem een momentje voor jezelf en geniet van de andere dingen in het leven.

 

6. Je geeft minder prioriteit aan aspecten van je persoonlijke leven

Als je je niet kunt herinneren wanneer je voor het laatst tijd voor jezelf hebt gemaakt, is dit een andere indicator dat je te veel werkt. Als je merkt dat je niet sport, veel te vaak eten afhaalt en minder regelmatig afspreekt met vrienden, dan moet jij jezelf even afvragen of je een workaholic bent.

 

7. Je dierbaren hebben hun zorgen geuit

Je moet altijd je dierbaren vertrouwen om je te laten weten wanneer er iets mis is. Dat gezegd hebbende, als je opmerkingen hebt ontvangen van mensen die dicht bij jou staan, is het tijd om actie te ondernemen.

 

Drukke treinen, lange wachtrijen bij de koffiezaak en een geplette banaan onder in je tas. Dat kennen we bijna niet meer. Thuiswerken kan wel op een goede manier productiever zijn dan werken op kantoor. Zo kun jij thuis productiever werken.