Belastingvrije kilometervergoeding is in 2024 gestegen

Werk je ver van huis? Dan kun je veelal een belastingvrije kilometervergoeding krijgen via je werk. Dit is fijn. Reiskosten zijn, of je nou met de auto of met het openbaar vervoer reist, vaak erg hoog. Maar sinds 2024 zijn er een aantal zaken aangescherpt in deze regeling. Je werkgever kan nu namelijk maximaal € 0,23 per kilometer vergoeden (dit was voorheen € 0,21 per kilometer). Deze kosten zijn ook nog eens belastingvrij, dus dat is wel zo lekker.

Maar ondanks dat je in eerste instantie misschien denkt dat deze belastingvrije kilometervergoeding heel fijn is, kom je er na een beetje rekenen achter dat deze vergoeding de daadwerkelijke reiskosten niet helemaal zal dekken. Zo heeft de Vereniging Zakelijke Rijders namelijk uitgezocht dat kleine of goedkopere auto’s minimaal een vergoeding van € 0,26 zouden moeten krijgen. Auto’s die tussen de € 20.000,- en € 40.000,- euro kosten zouden een vergoeding van € 0,35 moeten krijgen. Voor duurdere auto’s zou dit zelfs € 0,50 moeten bedragen.

belastingvrije kilometervergoeding

Bij wie kun je aankloppen?

Maar kun je zelf iets doen aan de hoogte van de belastingvrije kilometervergoeding? De hoogte van de belastingvrije kilometervergoeding kan toch nog wat verschillen per situatie. Werknemers die vooral gebruikmaken van het openbaar vervoer hebben soms de optie om alle reiskosten vergoed te krijgen. Voor mensen die met de auto reizen, is het goed om in gesprek te gaan met je werkgever. Als je bijvoorbeeld met collega’s carpoolt en je werkgever dit organiseert, kan de persoon die rijdt de € 0,23 per (omgereden) kilometer vergoedt krijgen. Als je er zelf voor kiest om samen met collega’s te reizen, dan kunnen jullie allemaal € 0,23 vergoed krijgen, maar dan worden de extra gemaakte kilometers niet vergoed. Het is dus in ieder geval belangrijk om eens goed naar je eigen situatie te kijken. Wie weet valt er nog wat voor je te regelen!

Lees ook over de beste banen om in 2024 op te solliciteren.