Beleggen voor beginners

Er zijn verschillende redenen dat jij kan gaan beginnen met beleggen om hier geld mee te verdienen. De eerder genoemde spaarrente is er eentje. Deze is zo drastisch laag en bij ABN AMRO is het zelfs zo dat je vanaf januari 2021 boven 500.000 euro rente moet gaan betalen om je geld te stallen. Nou hebben niet zo veel mensen 500.000 euro, maar ook daar onder krijg je vrijwel niets. In combinatie met de huidige inflatie, zal jouw spaargeld als het ware minder waard worden. Je krijgt minder rente over jouw spaargeld en de prijzen gaan harder omhoog. Je kan dus met jouw spaargeld in feite minder kopen dan daarvoor.

Ben je nog niet overtuigd? Dan kan je het wellicht voor andere redenen doen zoals het opsparen voor later. Als jouw geld in beleggingen zit, kan je het ook niet uitgeven. En daarnaast is beleggen ontzettend leuk en geeft het jouw een nieuwe bezigheid. Maar je moet het wel met enige verantwoordelijkheid doen en niet verblind raken door je gierigheid. Daarom hebben wij enkele tips om jullie op weg te helpen.

1. Een beleggingsdoel stellen voor jezelf

Eigenlijk net zoals met zo veel dingen is het belangrijk om een doel te stellen. Wat wil ik met mijn geld doen? Is het om echt iets groots op te sparen of is het meer dan een hobby? Een belangrijke eerste stap die je voor jezelf moet nagaan en meteen de opening is voor jouw volgende stap.

2. Een verantwoordelijke beleggings-hoeveelheid vaststellen

Weet je wat jouw beleggingsdoel wordt? Met deze informatie kan je meteen beter een bedrag vaststellen dat je gaat gebruiken. Bedenk wel dat het heel belangrijk is dat jouw beleggings-hoeveelheid verantwoordelijk blijft. Probeer altijd een spaarsaldo achter te houden en nooit al je geld meteen inzetten. Zo heb je altijd wat geld nog achter de hand voor onvoorziene kosten.

beginnen met beleggen

3. Spreid je geld over meerdere beleggingen

Als je een beetje geld wilt verdienen, dan is het een goede optie om je geld te verspreiden. Tuurlijk, als jij meer geld inzet op een bepaalde belegging dan zal je ook meer geld verdienen als het goed gaat. Maar je verliest ook veel meer wanneer het niet goed gaat en dat introduceert meteen ons volgende punt.

4. Blijf rationeel nadenken bij het beginnen met beleggen

Als jij veel geld verliest, dan kan dat verschillende emoties doen opwekken. Als jouw geld verspreid is, dan is de kans kleiner dat je zo’n groot bedrag verliest. Laat emoties nooit de overhand nemen en neem nooit drastische beslissingen. Blijf rationeel nadenken en voorkom zo dat je opeens een beslissing maakt waar je alleen maar spijt van krijgt. Emotioneel handelen zorgt ervoor dat je verkeerde beslissingen maakt en geld verdienen wordt dan geld verliezen.

5. Strategieën kunnen jou helpen om emotionele beslissingen tegen te gaan

Emoties zijn echt een valkuil voor mensen die beginnen met beleggen. Als je strategieën hebt dan is er een houvast als jouw emoties het dreigen over te nemen. Als jij bijvoorbeeld hebt vastgesteld voor jezelf dat je jouw aandeel gaat verkopen bij een verlies van 10 procent, dan moet je dat ook doen volgens je strategieën. Jouw emoties kunnen zeggen dat je moet blijven zitten en hopen dat het weer stijgt, omdat je geen verlies wilt draaien. Jouw strategieën zijn echter duidelijk en zeggen jou dat je hebt afgesproken om te verkopen bij een daling van 10 procent. Door deze strategie kan je verder verlies tegengaan en kan je jouw emoties tegenwerken en rationeel blijven.

6. Weet wat je doet om echt geld te verdienen

Beleggen is zoiets dat je kan leren maar het is dynamisch. Je moet jouw kennis blijven bijspijkeren en je echt verdiepen in de goede strategieën die je kan toepassen. Wat is investeren nou eigenlijk? Wil je aandelen, obligaties of opties? In het kort: wil je mede-eigenaar worden, geld uitlenen aan een bedrijf of een prijs van een goed vastzetten in een bepaalde periode? Kies een strategie die bij jouw beleggingsdoel en vermogen past, zodat je ook daadwerkelijk de strategie goed kan toepassen. Kennis is macht of in dit geval: kennis is geld verdienen.

7. Wees kritisch

Ga alle mogelijke aspecten van een belegging af en wees kritisch op de bedrijven waarin jij jouw zuurverdiende geld wil stoppen. Dit is in lijn met het rationeel denken maar zeker niet eentje die je moet vergeten.

8. Overweeg opties in plaats van aandelen

Opties zitten net wat ingewikkelder in elkaar dan aandelen, maar het grote voordeel is dat je jouw risico kan afdekken. Aandelen kan je kopen en verkopen. Opties hebben allemaal verschillende constructies die je in elkaar kan zetten. Informeer jezelf wel goed voordat je hiermee aan de slag gaat. We hebben een filmpje voor jullie om alvast een voorzetje te geven:

9. Vermijd risico’s als je gaat beginnen met beleggen

Beleggen is niet zonder risico’s en het is belangrijk dat je ook verdiept in wat er allemaal mis kan gaan. Kan je niet veroorloven dat je je geld kwijt bent? Ga dan niet voor een risicovolle belegging maar speel het veilig. Alles is nu een stuk toegankelijker dan vroeger, maar dat betekent niet dat de gevaren en risico’s minder zijn van beleggen. Knoop dat goed in je oren voordat je begint met beleggen.

10. Bepaal hoeveel tijd je eraan kwijt wil zijn

Beginnen met beleggen kan goed als tweede hobby maar je moet oppassen dat je jezelf er niet in verliest. Wil je niet elke dag er mee bezig zijn? Ga dan niet voor actief beleggen waar je elke dag mee bezig bent. Bepaal voor jezelf hoeveel tijd en energie je erin wilt stoppen, anders kan het investeren van je vermogen jou heel veel energie gaan kosten.

Zit jij de hele dag thuis en ben jij benieuwd naar meer mogelijkheden om geld te verdienen? Check deze manieren om ook geld te verdienen als huisvader.