Identiteit Banksy bekend?

Weet heel de wereld nu eindelijk wie Banksy is, de anonieme kunstenaar wiens werk ons al jaren in de greep houdt? Niet bepaald. Beelden die ’s nachts zijn gemaakt tonen enkel een donkere gedaante in de verte. Deze persoon dook op rond half 8 ’s ochtends op een plek waar, zo bleek later, een nieuw Banksy schilderij werd tentoongesteld. De zoektocht naar de identiteit achter de wereldberoemde kunstenaar gaat dus nog verder. Wel weten we, door dit schilderij, iets meer over zijn beweegredenen.

Een ontroerende kerstgedachte

Het nieuwste kunstwerk dat Banksy creëerde bestaat uit twee rendieren die de hemel in lijken te vliegen. Dit beeld kennen wij natuurlijk van de welbekende arrenslee van de kerstman, die wordt voortgetrokken door zijn trouwe viervoeters. Banksy tekende er echter geen slee bij. In plaats daarvan tekende hij de rendieren zo dat het net leek alsof zij een bankje voorttrokken. Dit bankje was één van de vele bankjes die door daklozen worden gebruikt om te slapen. Banksy lijkt hiermee meer aandacht te vragen voor de daklozen.

Banksy in Birmingham

De dakloze die het desbetreffende bankje gebruikt heeft de naam Ryan. Het bankje zelf bevindt zich in Birmingham. Op zijn Instagram-account bedankt Banksy de inwoners van Birmingham dus ook. Hij merkt op dat, in de twintig minuten dat hij opnames maakte van Ryan op het ‘kerstbankje’, Ryan werd geholpen door passanten. Zo gaven ze hem chocolade, een aansteker en een warm drankje. Dat alles zonder dat Ryan er om vroeg of dat ze doorhadden dat ze werden gefilmd. We weten nu dus dat Banksy in Birmingham is geweest én dat er in Birmingham ook mooie dingen kunnen gebeuren. De serie Peaky Blinders speelt zich immers ook af in deze stad (althans, de stad van zo’n honderd jaar geleden), en daar gaat het er allemaal iets minder zachtaardig aan toe.

De kerstgedachte van het stilstaan bij je medemens en zorgen voor je naasten, lijkt Banksy door zijn kunstwerk duidelijk naar voren te hebben gebracht. Nu nog weten hoe deze moderne kerstman er in het echt uitziet.