Wat is gezonder: bakken in olie of boter?

Als we de deskundigen op het gebied van voeding mogen geloven kunnen we de roomboter beter weg doen en massaal overstappen op de olijfolie. De belangrijkste reden: onverzadigde vetten. In boter en andere braadproducten zitten veel verzadigde vetten. Dat heeft allemaal te maken met de invloed op ons cholesterol.

Onverzadigde vetten zijn namelijk rijk aan HDL-cholesterol en de verzadigde vetten bevatten juist veel ‘slecht’ LDL-cholesterol. Overigens is het vrij eenvoudig om te onderscheiden wat goed is en niet: vloeibare olie is goed. Die pakjes margarine, hoe leuk het ook wordt omschreven, kun je dus beter in het schap laten liggen. In plaats daarvan omhels je vanaf nu dus gewoon de knijpfles.

 Verhoging van je cholesterol

Nog een leuk feitje: het HDL-cholesterol in bijvoorbeeld olijfolie verlaagt het LDL-cholesterol in het lichaam. Dat is dus nog een goede motivatie om de overstap te maken. Een te grote hoeveelheid van het slechte cholesterol verhoogt het risico op tal van gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten. Probeer de volgende producten dus uit je keuken en koelkast te verbannen:

  • Harde margarine
  • Hard bak- en braadvet
  • Hard frituurvet
  • Roomboter
  • Kokosvet (kokosolie)
  • Palmolie
  • Ghee (geklaarde boter)

hoe biefstuk bakken

Gezond vetten en essentiële vetzuren

Naast de onverzadigde vetten, bevat bakolie ook essentiële vetzuren. Dat is niet geheel onbelangrijk: zij verlagen juist het risico op hart- en vaatziekten. Je lichaam kan die stoffen niet zelf maken, dus je zal ervoor moeten zorgen dat je dat via je voeding binnen krijgt. Uiteraard kun je ervoor kiezen om elke dag vette vis als makreel, zalm en verse haring te eten, maar het gebruik van olijfolie kan dan net zo eenvoudig zijn. Overigens kun je enkele soorten olie beter achterwege laten: kokosolie en palmolie, ook extra vierge olijfolie en lijnzaadolie is niet aan te raden. Dit heeft niet te maken met goed of slechte vetten, maar met het rookpunt van de oliën. Dit ligt namelijk lager dan 180 graden. Bij verhitten boven die temperatuur breekt de olie af en ontstaan schadelijke stoffen. Zonnebloemolie en gewone olijfolie kun je juist wel gebruiken. Dus als je moet kiezen tussen boter of olijfolie, dan is de keuze voortaan toch wel makkelijk gemaakt.