Wat is een bakkebaard?

De bakkebaard is het gedeelte van je baardhaar dat voor de oren groeit. Deze loopt vanaf de kaaklijn tot aan de haargrens boven de oren. Bij sommige mannen groeien ze ook door tot aan de bovenkant van de hals en soms groeien ze zelfs door tot bij de nek. Deze haarstijl was in de jaren 70 vooral heel erg in de mode. Denk bijvoorbeeld maar aan de bakkebaard van Elvis Presley.

De bakkebaard steeds minder populair, totdat Bradley Wiggins de bakkebaard na zijn overwinning in de Tour de France weer helemaal hip maakte. Zo gaf Bradley na zijn overwinning in de Tour zelfs aan dat zijn bakkebaarden hem geluk brachten, en daarom hield hij zijn 7,5 cm lange bakkebaard dan ook speciaal lang voor de Olympische Spelen. “Ik heb er al aan gedacht om ze af te scheren, maar nu iedereen het erover heeft, durf ik niet meer“, aldus de wielrenner.

Verschillende soorten manieren om bakkebaarden te dragen

Bakkebaarden worden in het Engels ook wel “Sideburns” genoemd. Misschien denk je bij bakkebaarden wel aan hele ouderwetse stijlen, maar bakkebaarden heb je in vele verschillende soorten en maten. Zo heeft het beroemde X-men karakter Wolverine bakkebaarden en zie je ook regelmatig bakkebaarden voorkomen in combinatie met een snor. Denk maar aan de zanger van de band Triggerfinger. Zo zijn er dus verschillende manieren om een bakkebaard te dragen.

bakkebaard in baard laten overlopen

Zijn bakkebaarden verleden tijd of nog steeds in de mode?

Vandaag de dag is de ouderwetse bakkebaard minder gebruikelijk. Veel mannen kiezen voor opgeschoren herenkapsels of zorgen ervoor dat de bakkebaard stopt aan de bovenkant van hun horen. Wat echter ook heel stijlvol (en in de mode) is, is om je bakkebaarden door te laten lopen in je gezichtshaar. Zo krijg je een mooie overgang tussen je kapsel en je baard. Zorg er wel voor dat ze symmetrisch zijn en zorg er dus voor dat je jouw bakkebaarden trimt en bijhoudt. Of bakkebaarden nog net zo erg in de mode zijn als vroeger is niet het geval, maar het maakt wel steeds meer zijn comeback, denk bijvoorbeeld maar aan de hipsters die weer veel met dit soort baarden en bakkebaarden. Net zoals baarden in het algemeen die steeds weer meer aan populariteit groeien.