Babylon Berlin schetst interbellum

De Duitse serie speelt zich af in hartje Berlijn, de stad die te kampen heeft met de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers moeten zich weten te herstellen, zowel financieel als psychologisch. In de tijd van het interbellum, de vredesperiode tussen de twee wereldoorlogen in, wordt Duitsland bestuurd door de zogenaamde Weimarrepubliek. De gruwelijke gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog staan in het geheugen van de Duitsers gegrift, maar Berlijn richt de blik voorwaarts. Berlijn wordt de stad van feesten, homoseksualiteit, drugs, vrijheid en jongeren.

 

Voorbereiden op de Tweede Wereldoorlog

Dat klinkt veelbelovend. Alleen er heerst niet enkel vreugde en vrijheid. De sociale ongelijkheid nam gedurende die periode toe, net als de politieke polarisatie. Zo stonden radicaal links en reactionair rechts lijnrecht tegenover elkaar. Babylon Berlin laat zien hoe de zogenaamde ‘dolkstootlegende’ resulteerde in verdeeldheid en opkomst van de NSDAP, Hitler’s politieke partij. Dit alles zie je door de ogen van hoofdpersonage Gereon Rath gebeuren. En hij is op een merkwaardige, geheime missie gestuurd: de pornofilm bemachtigen waarmee de burgemeester van Keulen wordt gechanteerd.

Duurste Duitse serie ooit staat op Videoland

Babylon Berlin brengt je niet alleen geschiedenis bij. Het ziet er ook nog eens gelikt uit: de set, de acteurs en figuranten, de kostuums en ga zo maar door. Het is niet voor niets de duurste Duitse serie ooit gemaakt, deze productie kostte maar liefst 40 miljoen euro. Het verhaal is in het begin wellicht verwarrend, net als bij Peaky Blinders of The Great Gatsby (met Leonardo DiCaprio). Alleen, des te dieper je in het verhaal zit, des te duidelijker en beter het wordt. De serie scoort bovendien een hoge 8,4 op recensie website IMDbBabylon Berlin telt momenteel drie seizoenen en het volgende zit eraan te komen. Als je geïnteresseerd bent, kun je de eerste twee seizoenen bekijken op Videoland.

Babylon Berlin