Ben Affleck in het Iran van 1979 in Argo

Mocht je denken dat het verschijnsel van de ‘Arabische Lente’ een nieuwe ontwikkeling is, dan kom je bedrogen uit. Eind jaren zeventig waren de Iraniërs het regime van de Sjah meer dan zat en een nieuwe revolutie was onontkoombaar. De steun van Amerika aan de Sjah was een doorn in het oog voor de revolutionaire krachten van destijds. Argo is het verhaal van een aantal Amerikanen in het hol van de Iraanse leeuw. In 1979 slaagden zes Amerikaanse functionarissen erin om de Amerikaanse ambassade in Teheran te verlaten, net op het moment dat de ambassade werd overvallen door een pro-Ayatollah-menigte die het resterende personeel op brute wijze gegijzeld hield.

Ben Affleck films op netflix

Het zou later een beproeving worden voor de regering van president Carter. De zes vluchtelingen houden zich schuil in de woning van de Canadese ambassadeur en op het hoofdkantoor van de CIA wordt de crisis aangepakt door Mendez, een fabelachtige vertolking door Ben Affleck. Aan hem de taak om te zorgen voor een waterdicht ontsnappingsplan, wetende dat het slechts een kwestie van tijd is voor de zes worden ontdekt.

Geniaal ontsnappingsplan in de film

Mendez komt op de proppen met een geniaal plan: hij vliegt naar Iran met zeven valse Canadese paspoorten. Eén voor hem zelf en één voor elk van zijn zes landgenoten. Hij doet zich voor als een Canadese filmproducent die locaties gaat verkennen voor een nieuwe sci-fi thriller genaamd Argo. De zes gevluchte Amerikanen moeten de rol van hulpjes aannemen om vervolgens met een Swissair-vlucht het land te verlaten.

argo film op netflix

Mendez laat het er realistischer uitzien door de juiste documenten te verkrijgen en echte geldschieters in te huren. Samen met Hollywood make-up artiest John Chambers (John Goodman) en Hollywood-veteraan Lester Siegel (Alan Arkin), organiseren ze  een echte briefing met een compleet, belachelijk script. Kortom, ze doen alles wat echte producenten ook zouden doen, een echte film maken. De film wordt nooit gemaakt – maar wat dan nog? Dat gebeurt wel vaker, dus wat kan er  verkeerd gaan?

Argo is momenteel te zien bij Netflix, Pathe Thuis en Ziggo on Demand.