American Gangster is het meesterwerk van Sir Ridley Scott

De film American Gangster vertelt het verhaal van Frank Lucas, de stille chauffeur van een belangrijke crimineel. Wanneer zijn baas plotseling overlijdt, weet Frank hier slim gebruik van te maken en bouwt met veel succes zijn eigen imperium op. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want Richie Roberts, agent en outsider, zoekt uit wie Frank Lucas is. Naast deze verhaallijn speelt er zich nog van alles af binnen de gezinnen en families van Frank Lucas en Richie Roberts.

 

Naast de fantastische openingsscène zijn ook de twee daarop volgende scènes een prachtig voorbeeld van Scott’s aanpak als regisseur. De scènes samen geven al bijna een totaal beeld van de hele film. In de ene scène vindt agent Richie één miljoen euro aan drugsgeld. Hij doet daar in alle eerlijkheid aangifte van in plaats van het in eigen broekzak te steken. In de daaropvolgende scène is Bumby Johnson, de crimineel, langzaamaan aan het sterven waar zijn chauffeur Frank Lucas naast staat.

Een knaller van een openingsscène

De openingsscène van deze film steelt toch echt wel de show. Met een close-up van Denzel Washington, in de film te zien als Frank Lucas, terwijl hij een sigaar opsteekt. De manier waarop hij dit doet staat in het woordenboek omschreven als ‘gangster’. Hij gebruikt zijn sigaar om een met benzine doordrenkte man in brand te steken. Met deze scène wordt de film afgetrapt, beter kan haast niet. Deze film voegt wellicht niet enorm veel toe aan het genre als het gaat over vernieuwing of variatie, maar de uitwerking steekt er met kop en schouders bovenuit.

 

De film American Ganster is nu wederom te zien op de streamingdienst Netflix. Bekijk hier de andere films die in week twee nieuw verschenen op Netflix.