Alle de Hunger Games films

Schrijfster Suzanne Collins bracht in 2008 het boek De Hongerspelen uit en in 2009 en 2010 volgden de twee vervolgen. Het zijn vooral Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth en Woody Harrelson die de serie tot leven hebben gebracht. Tussen 2012 en 2015 kwamen de boekverfilmingen uit en maakte het grote publiek kennis met Katniss Everdeen. De franchise gaat over een toekomstig Amerika, Panem genaamd, dat is ingedeeld in twaalf districten. Elk district levert jaarlijks een mannelijke en vrouwelijke ‘tribuut’ af, die samen in een Arena vechten om als enige winnaar uit de strijd te komen. Dit zijn de Hunger Games films op volgorde van IMDb-beoordeling.

1. The Hunger Games: Catching Fire

In het tweede deel van de franchise zijn Katniss én Peeta levend aan de 74ste Hongerspelen ontsnapt. Een uitzonderlijke prestatie, omdat er normaal slechts één persoon overleeft. Ze denken nu ‘vrij’ te zijn, maar niets is minder waard. Hun actie wordt gezien als opstandig. Daarbij komt ook nog eens dat elke 25e Hunger Games een speciaal thema heeft . Voor de 75ste editie betekent dit dat eerdere Winnaars opnieuw een Arena in zullen moeten. Een echte ‘Battle of the fittest’ dus. Zowel Katniss als Peeta bevinden zich gauw weer in de Arena, waar ze met nieuwe bondgenoten en vijanden te maken zullen krijgen.

IMDb-score: 7.5

 

2. The Hunger Games

In de eerste film van de Hunger Games franchise maken we kennis met Katniss Everdeen. Haar vader is overleden en ze zorgt voor haar jongere zusje Prim en hun moeder. Als Prim wordt geselecteerd voor de 74ste Hongerspelen, geeft Katniss zich vrijwillig op om in haar plaats te gaan. Met haar beste vriend Gale jaagt ze in het geheim buiten het District, en dus heeft ze al de nodige survival-skills onder de knie. De mannelijke Tribuut voor haar district is Peeta Mellark: een bakkerszoon met wie Katniss een verleden heeft. In de Arena komen de twee tegenover elkaar te staan, maar ontstaat er ook steeds meer een aantrekkingskracht tussen de twee. Ook Lenny Kravitz en Alexander Ludwig (van Vikings) spelen een rol in dit eerste deel.

IMDb-score: 7.2

 

3. The Hunger Games: Mockingjay Part 1

Niet veel mensen doen het haar na, maar Katniss heeft twee keer de Hongerspelen overleefd. Het gevaar is echter niet geweken, maar dichterbij dan ooit. Na een grootschalige reddingspoging wordt Katniss door rebellen naar District 13 gebracht, een District waarvan men altijd dacht dat het met de grond gelijk was gemaakt. Dat klopt, want het leven speelt zich onder de grond af. In het geheim wordt er gewerkt aan een tegenaanval tegen President Snow, die bovendien Peeta gevangen houdt. Als boegbeeld van de rebellie wordt Katniss ingezet om de strijd aan te gaan met Panem, maar haar persoonlijke worstelingen maken het niet makkelijk.

IMDb-score: 6.6

 

4. The Hunger Games: Mockingjay Part 2

In het laatste deel van The Hunger Games staat heel Panem op z’n kop. De rebellen van District 13, samen met rebellen uit andere districten, komen in opstand tegen het Capitool. President Snow krijgt het zwaar te verduren, maar heeft een paar trucjes achter de hand. Katniss wordt onderdeel van een team dat in het hartje van het Capitool probeert door te dringen. Al gauw blijkt dat het centrum van het Capitool haast een eigen Arena op zichzelf is: overal zijn booby-traps en dodelijke vallen te vinden. Zal het Katniss lukken om Panem te bevrijden? Wie is eigenlijk de échte vijand? En kiest ze voor Peeta, of toch voor Gale? In The Hunger Games: Mockingjay Part 2 kregen fans de antwoorden op die vragen.

IMDb-score: 6.6

 

Heb jij The Hunger Games al gezien, of is het postapocalyptische genre niet echt jouw ding? Dan zijn er nog meer dan genoeg andere filmreeksen te vinden. Zo schreven we recent over alle Harry Potter films op een rij en alle Fast and the Furious films op volgorde van hun beoordelingen op IMDb.