Op vakantie naar Albanië, een van de populairste vakantiebestemmingen

Albanië ligt centraal aan de Adriatische Zee tegenover Italië en naast Montenegro, Kosovo en Griekenland. Dit prachtige land heeft niet alleen een lange kustlijn met fijne stranden, maar ook genoeg parken, kloven en rivieren. Daarnaast beschikt het over veel historische plaatsen. In Albanië is er voor iedere vakantieganger wat wils.

Zo zijn er voor de actieveling veel mogelijkheden om te wandelen, varen, fietsen en raften. Ben je toch liever van het relaxen, dan is er ook de mogelijkheid om te genieten van heerlijk eten. Aan de stranden is het een groot deel van het jaar goed toeven, beter gezegd: met de zeer hoge temperaturen kan je simpelweg niet zonder een verkoelende duik. Juist deze veelzijdigheid maakt Albanië booming. Zo is er momenteel namelijk een procentuele stijging van 285% te zien in de zoekopdrachten naar de hoofdstad Tirana. Een onderzoek van Skyscanner toont aan dat Albanië hiermee op plek #1 staat in de meest trending bestemmingen voor komend jaar. Laat je inspireren door de onderstaande plekken:

De Albanese Riviera en de kustplaats Sarandë

In het zuiden van Albanië ligt de deels onontdekte Albanese Riviera en de kustplaats Sarandë waar erg veel te zien en doen is.Bezoek hier bijvoorbeeld het stadje Himarë en de nabije omgeving die rijk is aan orthodoxe kerken en kloosters, forten en een militair onderzeeër bunkercomplex uit de tijd van het communisme. In de omgeving van Sarandë kan je ook nog naar het nationaal park Butrint gaan, waar opgravingen uit de oudheid te vinden zijn.

albanie vakantieland 2024

Op zoek naar een goedkope variant van de Malediven? Deze vind je ook in Albanië, namelijk het kustplaatsje Ksamil.

Ksamil: de Malediven van Europa

Ksamil ligt in het uiterste zuiden van Albanië en is een van de bekendste badplaatsen van het land.  Dat is natuurlijk niet voor niets. Tussen Sarande en Butrint vind je dit badplaatsje. Een groot pluspunt, is dat Ksamil een zandstrand heeft. Ligt toch net even wat lekkerder dan een strand vol stenen.

ksamil albanie

Ksamil heeft alles wat je verwacht van een heerlijk dagje op het strand. Heerlijke stranden, azuurblauwe en glasheldere zee, heerlijke sfeer, je hebt het er allemaal. Over het strand lopen verkopers van lekker hapjes, vers gekoelde drankjes en uiteraard zonnebrillen. In tegenstelling tot in sommige andere landen waar we wel eens op vakantie gaan, zijn deze naar verluidt totaal niet opdringerig. Verder kan je er waterfietsen en kano’s huren. Hiermee zou je naar een van de eilandjes kunnen varen. Mocht je liever toch iets meer acties willen, dan kan ook met de speedboot naar de iets verder gelegen eilandjes.

Het schitterende Komani meer

We blijven even in de wateren, want als je naar Albanië op vakantie gaat. Dan kan een bezoek Komani meer, aka Koman Lake niet ontbreken. In het noorden van Albanië vind je de schitterende Albanese Alpen, misschien wel het mooiste en meest ongerepte deel van Albanië. Het Koman Lake vindt haar weg tussen twee grote stuwdammen in Koman en Fierze. Het schitterende Koman Lake wordt omgeven door groene, steile rotswanden waarbij de doortocht op sommige plaatsen slechts enkele meters breder is dan de ferry, waarmee je over het werkelijk waar schitterende water heen kunt varen.

komani meer albanië

Het meer wordt vaak vergeleken met tropische bestemmingen zoals de Filipijnen of de Ha Long-baai in Vietnam en als je de beelden ziet, is het niet heel moeilijk om te begrijpen waarom. Met zijn dichte beboste heuvels, verticale hellingen, diepe kloven en dus smalle vallei is het een prachtige bestemming die bekend staat als een van de beste boottochten ter wereld.

Tirana: de hoofdstad vol historie

Tirana kent een lange geschiedenis, ondanks dat het pas in de 20ste-eeuw uitgroeide tot een grote stad. Neem bijvoorbeeld de restanten van een Romeinse villa en de Byzantijnse vestingmuren. Deze geven een goed beeld van de historie van de stad. Daarnaast zijn er ook diverse plekken te vinden die herinneren aan de tijd van Hoxha (secretaris-generaal van de Albanese Partij van de Arbeid, de politieke leider van Albanië), zoals het museum Bunk’Art. Dit museum is terug te vinden in de grootste bunker van Hoxha net buiten Tirana. De bunker heeft maar liefst vijf ondergrondse verdiepingen, bovendien kan je hier een kijkje nemen in de kamer van Enver Hoxha zelf. Zijn foto hangt aan de muur en het houten bureau waar hij aan werkte, staat er nog.

Dan heb je de Piramide van Tirana. Deze werd in 1988 geopend als het Enver Hoxha Museum, gewijd aan de Albanese socialistische leider. Hij maakte die opening zelf echter niet meer mee, hij was drie jaar eerder overleden. Het gebouw mede ontworpen door zijn dochter, architect Pranvera Hoxha. Toen het eenmaal af was, was het gelijk het duurste wat ooit in Albanië is gebouwd.

 

Wijk Blloku was vroeger het deel van de stad waar de elite van het communistische regime woonde. Maar dat is er nu niet meer, tegenwoordig is dit het hippe uitgaanscentrum van de stad, vol bars en restaurants.

tirana hoofdstad albanie

Een bezoek aan het Skanderbegplein mag ook niet ontbreken tijdens de trip naar Tirana. Zo kan je daar de Et’hem Bey-moskee aanschouwen, één van de oudste gebouwen van Tirana. Op het plein is een ruiterstandbeeld te zien van de krijgsheer Skanderbeg, de nationale held van Albanië. Weten we ook gelijk waarom dat plein zo heet.

Raften op de rivier bij Përmet

Mocht je toch meer van de avontuurlijke activiteiten zijn, dan kan je in Albanië ook lekker raften. Dit kan perfect op de Vjosa rivier bij Përmet. Je kan je laten ophalen in Tirana voor een rondleiding langs de toppen, valleien en verborgen juweeltjes langs de rivier de Vjosa.

De snelle stroomversnellingen wisselen af met rustigere gedeeltes, zodat je onderweg kan genieten van de wilde, ongerepte natuur van Albanië. Sterke stromingen en flinke golven maken samen met de indrukwekkende rotslandschappen onderweg dat je dit avontuur niet snel vergeet en je ogen onderweg uitkijkt.

to do in albanie

Na de tocht vol adrenaline op de rivier, kun je rustig rondkijken in het stadje Përmet. Een opvallend stadje dankzij haar enorme, tamelijk bizarre rotsformatie midden in de stad. Als je toch liever rondom het water blijft, kan je ook even buiten de stad chillen in de warme bronnen bij de eeuwenoude boogbrug in de Langarica canyon. Dat is in een zijstroom van de Vjosa rivier.

Op zoek naar een goedkope vakantiebestemming? Dan is Albanië jouw plek

We blijven natuurlijk Nederlanders, en dan is het altijd mooi meegenomen als er iets goedkoper is dan in Nederland zelf. Zo heb je gemiddeld gezien een hotel al voor € 25. Lekker uit eten kost je gemiddeld € 10, een biertje zal rond de € 1,50 kosten. Toch meer van de wijn? Dat is ongeveer net zo duur als een biertje (dit is natuurlijk wel afhankelijk van waar je bent. Het kan in sommige gevallen iets duurder of goedkoper zijn). Zo is uit eten in het binnenland wel een stuk goedkoper dan aan de kust. En zo zijn er nog veel meer dingen die het echt de moeite waard maken om een vakantie naar Albanië te boeken.