Wat is het keto-dieet?

Het basisprincipe van het keto-dieet is dat je heel weinig koolhydraten eet. Koolhydraten zijn namelijk je voornaamste brandstof op een dag. Die koolhydraten worden namelijk omgezet in glucose die je als brandstof gebruikt. Maar als je geen koolhydraten meer hebt om te verbranden, stapt je lichaam over op vetverbranding. En vetverbranding betekent afvallen. Het verschil tussen koolhydraten en vet is alleen dat vet niet wordt omgezet in glucose als brandstof, maar in een soort zuren. Die zuren heten ketonen. Vandaar de naam keto-dieet.

Waarom zou ik dit dieet volgen als ik wil afvallen?

Het keto-dieet is om verschillende redenen handig als je wilt afvallen. Om te beginnen eet je minder, omdat je veel meer vetten en minder koolhydraten eet. Vetten vullen meer dan koolhydraten, dus je zult sneller een verzadigd gevoel hebben. Er zijn minder koolhydraten die in glucose worden omgezet. Als je veel glucose in je bloed hebt, wordt het opgeslagen als vet.

afvallen met keto-dieet

Je eet om een andere reden ook minder dan je gewend bent: je bent veel bewuster met je eten bezig. Je denkt veel meer na bij je tussendoortjes of snelle snacks, maar ook bij je maaltijden. Hierdoor zul je in het algemeen minder eten en daardoor sneller afvallen.

Nog een oorzaak van gewichtsverlies is je vochtgehalte. Koolhydraten zorgen ervoor dat je vocht vasthoudt, maar omdat je bijna geen koolhydraten meer eet zul je dus ook veel minder vocht vasthouden. Hierdoor val je af in gewicht en zie je er gelijk slanker uit.

Andere diƫten waarmee je kan afvallen

Het keto-dieet is een streng dieet en om het goed te doen moet je precies bijhouden hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je eet. Je kunt dus niks geks doen en moet je maaltijden heel precies plannen. Als je een onregelmatig leven hebt is dit dus lastig vol te houden.

De kans is sterk aanwezig dat je veel voedingsstoffen mist als je geen koolhydraten eet. Volgens het keto-dieet mag je namelijk bijvoorbeeld ook geen fruit eten, waarmee je vitaminen misloopt. Er zijn nog veel meer andere producten die koolhydraten bevatten die je moet laten staan, waardoor je meer vitaminen, mineralen en ook eiwitten misloopt. Daar tegenover loop je ook weer de kans om allerlei ongezonde vetten binnen te krijgen, wat nog slechter voor je is dan geen dieet volgen. Dan kun je beter kijken naar andere manieren om te kunnen afvallen.

afvallen met keto-dieet

Toch proberen? Dit zijn de tips

Mocht je toch nog een poging wagen met het keto-dieet, zijn er een aantal handige tips:

  1. Drink veel water! Dit kan verstopping tegengaan, en daar ga je dankbaar voor zijn.
  2. Bladgroenten bevatten weinig koolhydraten en veel voedingsstoffen, dus die zijn een aanrader om in je gerechten te verwerken.
  3. Check regelmatig hoe je je voelt. Als je merkt dat je lichaam er slecht op reageert, moet je niks forceren.
  4. Biologische etenswaren en avocado’s en rauwe noten bevatten de beste vetten.