1. Controleer je eetpatroon

Veel eten maakt je nu eenmaal dikker. Jammer, maar het is niet anders. Vooral tijdens kerst komen de kilootjes er aan. Ook eten mensen vaker wanneer ze emotioneel niet lekker in hun vel zitten. De oplossing is simpel: vraag jezelf af waarom je snoept. Als de reden ligt bij dat je verdrietig bent of omdat je je eenzaam voelt? Los dan eerst dit issue op voordat je je gaat bezighouden met afvallen.

2. Kies tijdens het afvallen voor gezonde voeding

Geen cheatdays! Wil je echt flink afvallen, eet dan dag in dag uit gezond. Probeer veel aandacht te steken in de maaltijden die je bereidt en kies voor de luxere, gezonde producten. Probeer het in je hersenpan te stampen dat je uiteindelijk een stuk gelukkiger gaat worden van gezond eten dan van bijvoorbeeld fastfood. Eet ook bewust. Proef en ervaar wat je eet, en voel je er goed bij.

gezond-eten

3. Vermijd verleidingen

Ben je een beetje aan het chillen met je meisje, die een zak chips opentrekt? Dan is je dieet verdoemd te mislukken. Verleidingen zijn in de long run heel lastig te weerstaan, dus zorg dat je je er niet mee omringt. Maak duidelijk bij je partner, familie en vrienden dat je wilt afvallen. Je wilt hun steun; en meer niet. En die zak chips? Poets je tanden of neem een pepermuntje, dan is je trek snel weg.

4. Zoek support tijdens het afvallen

Het is belangrijk dat je je ei kwijt kan tijdens het dieet. Zorg dat je vrienden of familie om je heen hebt die je kan bellen als je in een dip belandt. Omring jezelf door mensen die jou steunen en die ook echt willen dat jij gewicht afvalt. Zoek een lotgenoot en maak alles bespreekbaar. Ook wanneer je toch weer bent aangekomen. Dit is lastig, maar in je eentje valt het bijna niet te doen.

afvallen in 2020

5. Plan je sportmomenten periodiek in

Het is lastig om er voor te zorgen dat je veel beweegt, vooral als je wat meer weegt. Probeer hierom wat vaste sportdagen en -tijden in te plannen. Zorg dat je ook ècht op die dagen gaat. Maak het afvallen een deel van je dagelijks leven, het hoort er nu eenmaal bij. Zoek een sport die je leuk vindt en die je vol kunt houden. Dit kan in teamverband zijn, of je zoekt een sportmaatje. Samen sporten motiveert beiden om er vol voor te gaan.

6. Geef jezelf beloningen

Heb periodieke doelen. Bijvoorbeeld: in één week een verliezen. Lukt dit? Beloon jezelf dan door een mooi kledingstuk te kopen. Mijd de etentjes of andere lekkere maaltijden hierbij.

Afvallen gaat zelden zo snel als je zelf dacht of gehoopt had. Geef de hoop niet op, want uiteindelijk is het het dubbel en dwars waard.