Waar staat de afkorting HEMA voor?

Bijna een eeuw geleden, op 4 november 1926, opende het allereerste HEMA filiaal van Nederland haar deuren in de Kalverstraat in Amsterdam. De winkel stond destijds bekend als H.E.M.A en dat was niet toevallig een afkorting voor het soort winkel dat toen in onze hoofdstad gevestigd was. H.E.M.A stond voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, omdat ze slechts producten verkochten voor eenheidsprijzen als 10, 25 en 50 cent. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de punten en hoofdletters en kennen we de winkel gewoonweg als HEMA en kunnen we er terecht voor een breed scala aan producten. Een van de bekendste producten is misschien wel de HEMA rookworst, en ook wat haar herkomst betreft hebben we een leuk weetje. In 1936 had de filiaalhouder van de winkel aan de Nieuwegracht in Amsterdam teveel rookworsten ingekocht voor het restaurant. Hij besloot ze vervolgens te halveren en als warme snack te verkopen aan het winkelende publiek. En de rest is geschiedenis.

Waar staat de afkorting ALDI voor?

Nog eerder dan het eerste HEMA filiaal opende, richtte de gebroeders Albrecht de Duitse supermarktketen ALDI op. In 1913, nog vóór de Eerste Wereldoorlog, besloten Karl en Theo Albrecht een discount supermarkt te starten, die als prijsvechter zou gaan fungeren. 1+1 is twee: de afkorting ALDI staat voor Albrecht Discount, een zeer voor de hand liggende naam als je de eerste twee letters van elk woord samenvoegt. In Nederland moesten we overigens nog enige tijd wachten op de komst van de eerste ALDI: pas in 1973 werd het eerste filiaal van de discountsupermarkt geopend in Rotterdam.

Waar staat de afkorting Etos voor?

Tot slot hebben we nog drogisterijketen Etos, vlak na de Eerste Wereldoorlog werd opgericht. Wat velen van ons niet weten, is dat de keten werd opgezet door elektronicabedrijf Philips in 1919, onder de naam Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging en Broodbakkerij. Men kon hier terecht voor de aanschaf van allerhande producten: zo bezat de winkel een kruideniersafdeling, een slagerij, een bakker, een drogisterij en zelfs een benzinepomp! In 1931 werd de keten zelfstandig en kreeg het zijn huidige naam: de afkorting Etos staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking. Sindsdien staat de Etos vooral bekend om de verkoop van middelen omtrent persoonlijke verzorging en is zodoende omgedoopt tot drogisterij.

Benieuwd naar andere winkels waarvan de naam uit een afkorting bestaat? Dit is waar de afkorting ASOS voor staat, en fans van het kledingmerk waren in shock!