Voor spierballen moet je hard werken

Ze zeggen niet voor niks no pain, no gain. Het kweken van spierballen vereist een toegewijde en consistente trainingsroutine. Spiergroei is het resultaat van hard werken, geduld en doorzettingsvermogen. Het vergt niet alleen intensieve krachttraining, maar ook een goed uitgebalanceerd dieet om de spieren van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Een onmisbaar onderdeel van een effectief dieet voor het opbouwen van spieren, is je eiwitinname. En weetje waar ook eiwitten inzitten? Juist, in aardappelen. Waarom specifiek aardappelen goed zijn voor het kweken van spierballen, hebben wij voor je uitgezocht.

Aardappelen zijn erg goed voor het kweken van spierballen

Aardappelen zijn niet alleen heel lekker, maar ook zeer voedzaam. In 100 gram aardappelen zitten ongeveer twee gram eiwitten, wat weliswaar niet ontzettend veel is, maar toch een gunstige dosis. Uit een Canadees onderzoek is naar voren gekomen dat aardappelen enorm goed zijn voor het ontwikkelen van spierballen. Tijdens dit onderzoek hebben ze specifiek gekeken naar spiergroei bij drie groepen: deelnemers met aardappelpudding maar zonder training, deelnemers met training maar zonder aardappelpudding, en deelnemer met training én aardappelpudding. Aardappelen hebben een hoge viscositeit hebben (wat betekent dat het nogal stroperig is) en zijn daarom niet geschikt om te verwerken in shakes. Daarvoor in de plaats kregen de deelnemers dus aardappelpudding. De resultaten waren nogal verrassend. Hoewel de laatste groep de grootste spiergroei vertoonde, toonden zelfs deelnemers in de groep met enkel aardappelpudding een toename in spiermassa. Uit verder onderzoek kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat mogelijk kon komen door de aanzienlijke consumptie van aardappeleiwitten.

aardappelen spierballen

Ook werd er een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht. De onderzoekers ontdekten dat het consumeren van zo’n 30 gram aardappel afgeleid eiwitconcentraat na het sporten de spiereiwitsynthese sterk deed toenemen, vergelijkbaar na de inname van dezelfde hoeveelheid melkeiwitconcentraat. Vaak wordt er beweerd dat eiwitten die afkomstig zijn van planten minder anabole eigenschappen hebben vanwege de lagere verteerbaarheid. Dat kan dus nu in twijfel getrokken worden.

Vergeet er niet goed bij te trainen

Hoewel je natuurlijk geen spierballen ontwikkelt als je niet traint, kan het nuttigen van aardappelpudding (of aardappelen) na een intensieve workout de spieren extra groei vermogen geven. Je zou kunnen stellen dat dit principe is waarschijnlijk ook van toepassing op andere eiwitbronnen. Toch is het leuk en interessant om te zien dat het aardappeleiwit interessant kan zijn voor zowel mensen die hun voedingspatroon willen verbeteren als voor sporters.

Lees ook: Dit zijn de beste 5 v-line oefeningen om je buikspieren compleet te maken.