A History of Violence

A History of Violence is een graphic novel geschreven door John Wagner en geïllustreerd door Vince Locke dat oorspronkelijk in 1997 werd gepubliceerd door Paradox Press en later door Vertigo Comics. John Wagner is een in Amerika geboren Britse stripauteur die in de jaren zeventig samen met Pat Mills de Britse strips weer opnieuw op de kaart heeft weten te zetten. Momenteel is hij nog steeds actief in de Britse stripindustrie en af en toe ook nog in Amerikaanse strips.

A History of Violence speelt zich af in de Verenigde Staten. Het is een rustige dag in een klein stadje, totdat een paar gezochte moordenaars het restaurant van Tom McKenna binnen komen lopen en op zoek zijn naar problemen. Uiteindelijk komen Tom en zijn gezin zwaar onder de media-aandacht en spelen er steeds meer vragen over Toms verleden. In 2005 is dit boek uiteindelijk verfilmd, en hoewel sommige boekverfilmingen soms niet goed uitpakken, is de verfilming van A History of Violence een groot succes geworden. In 2006 werd het boek genomineerd voor de Angoulême International Comics Festival Prize for Scenario.

Een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Deze actiethriller is dus gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van John Wagner en Vince Locke. En zoals bij veel boekverfilmingen zijn bepaalde elementen een klein beetje aangepast of juist helemaal aangepast, zodat het meer past bij het filmscript. En zo ook het geval bij deze film. Zo is de eerste helft van de film juist sterk gebaseerd op het boek, maar daarna in de tweede helft gaat het juist weer totaal de andere kant op. De film is geregisseerd door David Cronenbergs en wordt zelfs gezien als een van zijn beste films. Dat zegt al genoeg dus.

a history of violance boekverfilming

Tom Stall, gespeeld door acteur Viggo Mortensen, leidt een rustig leventje samen met zijn echtgenote Edie en hun twee kinderen, totdat een onverwachts incident in zijn restaurant hem plotseling in de schijnwerpers zet. In de media wordt hij namelijk als een soort held gezien, alleen denken een aantal beruchte criminelen daar anders over. Zo denken ze in hem een oude crimineel te herkennen die jaren geleden spoorloos verdwenen is en met wie ze nog een aantal zaken af moeten handelen. Tom ontkent alles, maar de criminelen blijven de druk opvoeren en de spanning blijft stijgen, voor zowel hem als zijn gezin. Blijkt hij dan toch een duistere kant te hebben en is hij niet de lieve echtgenoot en vader die ze kennen? Dit verhaal komt overeen met het boek, maar in de verfilming zijn er wel een aantal dingen aangepast.

Bekijk hieronder de trailer:

 

Groot succes

Dat de film een groot succes is, is wel duidelijk. Zo werd de film destijds voor zo’n beetje alle grote filmprijzen genomineerd en hoofdrolspeler Viggo Mortensen noemde het zelfs een van de beste films waar hij ooit in heeft gespeeld, misschien zelfs wel de allerbeste. En ook het feit dat regisseur David Cronenbergs dit zelf als een van zijn beste films ziet, zegt al veel. Ook op IMDb scoort de film hoog. Namelijk een 7.4 van de 10 sterren.

Lees hier welke boekverfilmingen nog meer een groot succes zijn op het witte doek.