Het spoor bijster
Het hebben van een moeilijke eter aan tafel kan voor veel kopzorgen zorgen. Alles wat je probeert doe je met de beste intenties voor je kind. Maar het enige wat je terug krijgt is ik wil niet, ik lust het niet of ik heb geen honger. Om hier mee om te gaan zijn er een aantal zaken die ervoor zorgen dat je kind zonder al te veel problemen toch gaat eten.
Maak er geen strijd van
Hoe vervelend het ook is, ga niet tegen je dwarse kind in. Een kind heeft sterk zijn eigen willetje en zal het alleen maar leuk vinden als jij erop reageert. Wanneer je geen aandacht schenkt aan dit gedrag is de kans namelijk groter dat het kind ophoudt met zeuren en vanzelf gaat eten. Gebeurt dit niet, ook geen ramp. Vraag dan zo af en toe of hij een hapje wil nemen en beloon het dan met een complimentje.
Geduld, geduld en nog eens geduld
Waarschijnlijk is je geduld al regelmatig op de proef gesteld, maar hou vol en je zal beloond worden. Je kind is namelijk nog in ontwikkeling, en dus ook met eten. Om als kind te wennen aan een bepaalde smaak kan het zo zijn dat je kind iets tot wel 15 keer moet proeven. Dit betekent niet dat hij het ook echt lekker vindt, maar houd voet bij stuk en blijf het je kind geven.
Eet aan tafel op een vaste tijd
Regelmaat hebben voor je kind is niet alleen met slapen belangrijk maar ook bij het eten. Probeer altijd rond hetzelfde tijdstip aan tafel te eten. Zo zorg je ervoor dat je kind dit tijdstip gaat associëren met eten. Heeft je kind weinig of niks gegeten? Ook prima. Maar ga absoluut niet pushen, eet je eigen eten op en ruim vervolgens de tafel af. Een kind hongert zichzelf echt niet uit en zal de volgende keer misschien wat meer hapjes nemen.
Maak het leuk
Natuurlijk is het niet de bedoeling om er een hele poppenkast van te maken, maar met kleine aanpassingen maak je het voor een kind een stuk leuker om te eten. Laat je kind helpen met het koken. Dit kan voor veel vertraging zorgen maar vergeet niet: geduld! Of benader het eten op spelenderwijs. Kinderen zijn dan eerder geneigd om nieuwe dingen te proeven. Maak er bijvoorbeeld een thema avond van of bedenk een sprookjes verhaal over de ingrediënten. Dat maakt het eten interessant en worden ze tegelijkertijd afgeleid van de handeling zelf.
Beloon je kind
Is het geven van complimentjes je goed bevallen maar heeft het nog niet helemaal het gewenste effect? Probeer dan aan de slag te gaan met het geven van beloningen. Belangrijk is dat je het simpel houdt en wees creatief! Ga geen grote beloningen geven, dit kan er alleen maar voor zorgen dat je kind later een verwend nest wordt. Maar ga bijvoorbeeld aan de slag met een stickerkaart, elke keer wanneer hij 5 spruitjes eet krijgt hij een sticker. Zo gaat je kind eten leuker vinden en creëer jij een band met je kind.