1. Dehydratatie
Eten is ontzettend belangrijk. Je lichaam is constant aan het vernieuwen en herstellen en dat kost energie. Deze energie haal je weer uit eten en drinken. Het is daarom ook niet gek dat eten invloed heeft op hoe je je voelt. Toch kan het ook zijn dat je vermoeid bent na het eten doordat je te weinig gedronken hebt. De mens bestaat natuurlijk voor een groot deel uit water en we verbruiken ook aardig wat. Denk bijvoorbeeld aan het uitademen en urine, maar ook zweten om onze lichaamstemperatuur te kunnen reguleren kost water. Je moet het daarom ook weer voldoende bijvullen. Als je dat niet genoeg hebt gedaan, is er een kans dat je uitgedroogd bent. Deze uitdroging kan dan weer leiden tot vermoeidheid en een verminderde concentratie. Drink daarom ook genoeg water. Lees ook hoeveel glazen water je per dag moet drinken.
2. Niet de goede calorieën
Om je lichaam voldoende te voeden is het belangrijk dat je veel verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast moet je ook eiwitten, koolhydraten en vetten binnen krijgen. Toch zijn er ook voedingsmiddelen die bekend staan als zogeheten “lege calorieën”. Dit betekent dat er wél eiwitten, koolhydraten of vetten inzitten, maar geen tot weinig vitaminen en mineralen. Het eten vult even kort maar daarna heb je al snel weer trek in iets anders. Je lichaam kan door een grote hoeveelheid lege calorieën ook niet goed omgaan met de energieregulatie, waardoor je dus ook snel vermoeid kan raken na het eten van deze lege calorieën. Check eens vóór je boodschappen gaat doen of je wel voeding in huis haalt waar alle benodigde voedingsstoffen inzitten.
3. Bloedsuiker
Aansluitend aan de lege calorieën, kan het ook zijn dat een schommelende bloedsuiker ervoor zorgt dat je vermoeid wordt na het eten. De koolhydraten uit het eten worden omgezet naar glucose, bloedsuiker, dat naar de belangrijke organen worden gestuurd om ze zo van voeding en brandstof te voorzien. Als je voldoende en gevarieerd eet, reguleert je lichaam deze bloedsuiker afgifte vaak al goed. Maar het kan goed zijn dat de betreffende voeding ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd wordt maar dat er juist schommelingen ontstaan. Zo is er ontzettend veel eten met lege calorieën of veel snelle koolhydraten die heel snel in je lichaam worden opgenomen. Je bloedsuikerspiegel schiet hierdoor voor een korte tijd omhoog, maar zal daarna ook weer diep dalen. Je lichaam kan hierdoor de energie niet goed meer reguleren waardoor je na het eten ineens erg kan inzakken van vermoeidheid. Dit kun je tegengaan door te kiezen voor voeding met trage koolhydraten.
4. Voedselallergieën of -intoleranties
Het kan natuurlijk ook zijn dat je, zonder het te weten, iets hebt gegeten waar je lichaam niet goed tegen kan. Dit kan een intolerantie zijn of zelfs uitlopen op een allergie. Nadat je iets hebt gegeten merkt je lichaam dat er iets niet helemaal goed zit. Vervolgens gaat je lichaam aan de slag om daar iets aan te doen, maar daar is natuurlijk energie voor nodig. Hierdoor gaat je overige energie verloren aan het verhelpen van de mogelijke kwaal, en heb je niet genoeg energie meer om bijvoorbeeld fit te zijn. Ook als je er ziek van bent geworden heeft je lichaam veel energie nodig om hier mee om te gaan, waardoor andere processen in het lichaam op een lagere plek komen te staan.
5. Je hebt teveel gegeten
Als laatste kan het zijn dat het niet aan de voeding ligt, maar aan de hoeveelheid. Iedereen heeft vast wel eens een diner gegeten waarna je ontzettend vol zat. Er bestaat namelijk ook iets als ‘overeten’ en daarvan kan je ook ontzettend vermoeid raken. Grote porties vragen meer energie van het lichaam om goed verteerd te worden. De energie dat naar je spijsverteringsorganen gaat zorgen ervoor dat er minder bloed naar je hersenen en andere spieren gaan, waardoor je dus snel vermoeid kan raken. Kleinere porties en het goed kauwen van het eten zal dit al snel moeten oplossen.
Lees ook over de voedingsmiddelen tegen vermoeidheid.