Welke voedingsmiddelen helpen tegen vermoeidheid?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je vermoeid kunt zijn, maar slechte voeding is er één van. Waarschijnlijk kun je zelf al wel raden in welke categorie de meeste voedingsmiddelen vallen die je energie kunnen geven wanneer je vermoeid bent. Dat zijn vooral onverwerkte producten, want verwerkt voedsel bevatten vaak meer verzadigde vetten, sodium en allerlei toevoegingen die eigenlijk helemaal niet goed voor je zijn. Er zitten niet genoeg goede voedingsstoffen in op je in beweging te houden. Deze 5 voedingsmiddelen kunnen er juist voor zorgen dat je meer energie krijgt en je minder vermoeid voelt.

1. Volkoren granen

Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor je lichaam en dus ook de beste manier om net even iets meer energie te krijgen. Volkoren granen, zoals zilvervliesrijst of volkoren pasta, bevatten ook nog eens veel vezels. Nog beter is bijvoorbeeld quinoa, waarmee je ook nog eens extra eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.

producten en eten die je energie geven

2. Groene bladgroenten

Voorbeelden van groene bladgroenten zijn spinazie en boerenkool. Spinazie en boerenkool bevatten vooral veel ijzer, een mineraal dat je bloedcellen nodig hebben voor het opnemen van zuurstof. Ook bevatten ze magnesium, kalium en vitamine A en K. Een simpele Hollandse stamppot kan je dus goed doen.

3. Drankjes zonder cafeïne

Even iets wat je niet moet consumeren in plaats van wel: drankjes met cafeïne. Je bent misschien geneigd om heel wat kopjes koffie te drinken om de dag door te komen. Cafeïne heeft ook zijn voordelen, dus af en toe kan prima. Maar wanneer je al vermoeid bent, is die korte boost door de cafeïne eigenlijk te kort en voel je je daarna alleen nog maar vermoeider. Frisdranken met cafeïne kun je het beste helemaal vermijden, want de verwerkte suikers daarin kunnen ook een korte boost geven, maar daarna voor een crash zorgen. Je kunt beter iets drinken zonder cafeïne, zoals een smoothie met groenten en fruit die je energie geven door vitamines en mineralen.

drankjes zonder cafeine smoothie

4. Noten en zaden

Noten en zaden bevatten vaak vooral goede vetten en eiwitten en een hele hoop vitamines en mineralen die ervoor kunnen zorgen dat je minder vermoeid bent. Voorbeelden zijn amandelen en chiazaad, maar ook walnoten. Ook de vezels helpen omdat het voorkomt dat je bloedsuikerspiegel te hoog wordt.

5. Bessen en bananen

Het is altijd goed om vers fruit te eten – er wordt niet voor niets aangeraden om twee stuks fruit per dag te eten – maar vooral bessen en bananen kunnen je een boost geven. Bessen bevatten vitamine C en anti-oxidanten die helpen tegen vermoeidheid en zijn vezelrijk. Bananen geven je energie door de koolhydraten en bevatten ook nog eens genoeg kalium, vezels en vitamines.