Verschil van salaris tussen Perez en Verstappen: hedendaagse gladiatoren

In een mondiale sport, waarin jaarlijks miljarden rondgaan – gestuwd door bizarre bedragen die, sponsoren voor een paar stickers op de auto – evenals de torenhoge kosten om die state-of-the-art bolides te bouwen – vangen coureurs logischerwijs een royaal salaris. Het is voor de iets mindere goden in de sport nog relatief weinig, als je naar andere topsporters kijkt. Maar toch. Structureel je leven op het spel zetten met 300 kilometer per uur is niet voldoende. Je moet intussen presteren, ook als je de dag ervoor lelijk tegen de muur geklapt bent.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

De coureurs die dat als beste doen – de punten, podiumplekken, kampioenschappen pakken, enzovoort – zijn hun gewicht in goud waard. Ze zijn de bepalende factor. Zij dragen daarmee de verantwoording over het zeker stellen van het levensbloed namelijk. De knaken die de honderden werknemers in de fabriek aan het werk houden om precies te zijn. Tot dusver dat wat binnenkomt via een sponsorcontracten valt of staat met die baanprestaties.

Sergio Perez ook na ondertekenen nieuw contract amper in de buurt van Verstappen

We dwalen af. Terug naar de materie. Het verschil tussen het salaris van Sergio Perez en Max Verstappen bij Red Bull Racing is behoorlijk. De eerstgenoemde doet het overigens echt niet slecht met zijn jaarsalaris. Perez vangt in 2022 8 miljoen dollar voor zijn diensten (exclusief bonussen). 

Nu heeft de Mexicaan onlangs bijgetekend, tot en met 2024. Hij zal vanaf volgend jaar minstens tien miljoen op jaarbasis opstrijken. En dat is gemiddeld, op gelijke hoogte met bijvoorbeeld Sainz. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Checo Pérez (@schecoperez)

Als wij naar Max Verstappen kijken, dan is het verschil van salaris met Perez erg groot. De Nederlander mag volgens het goed geïnformeerde Forbes op een jaarsalaris van 48 miljoen dollar rekenen. Het is overigens niet duidelijk of dat inclusief allerlei bonussen is – zijn status van wereldkampioen is vooralsnog een dikke, vette ‘multiplier’ ongetwijfeld. 

Verstappen straks dé koning van de Formule 1 qua inkomsten?

De Nederlander is volgens Forbes zelfs de wereldwijde nummer drie in professionele sport als het aankomt op salaris van jonge toppers (onder de 26 jaar). De teloorgang van Lewis Hamilton bij Mercedes; de zevenvoudig wereldkampioen wordt bijna elk raceweekend zoek gereden door de jongere (en goedkopere) George Russell; het wijst erop dat Max dadelijk de onbetwiste grootverdiener is van de koningsklasse. 

Dat Max ook nog andere inkomsten heeft, dat moge duidelijk zijn. Lees ook hoeveel Max Verstappen verdient aan sponsoren zoals Jumbo en G-Star.